Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

CDA-fracties Noordoost Twente: Aan keukentafel boeren kijken wat er wel kan

Keukentafelgesprek
Aan de keukentafel van de familie Ribberink werd door onder meer CDA-raadslid Jeannette Paus en gedeputeerde Maurits Von Martels gesproken over wat er wel kan voor de landbouwsector.
Beeld: CDA

Er heerst onzekerheid bij (jonge) boerengezinnen. Omdat de overheid enerzijds impactvolle maatregelen neemt, maar anderzijds geen duidelijkheid biedt over maatregelen die niet kunnen worden uitgevoerd, verkeren veel (jonge) boerengezinnen in onzekerheid. Vorige week dreigde de provincie Overijssel nog te stoppen met de herinrichtingsplannen van het platteland als Den Haag niet snel over de brug komt met geld. Voor CDA in Noordoost-Twente om landbouwgedeputeerde Maurits Von Martels (BBB) uit te nodigen voor een “keukentafelgesprek” op het boerenbedrijf van de familie Ribberink, net buiten Tilligte.

Aan de keukentafel werd onder meer gesproken over de impact van overheidsmaatregelen op het familiebedrijf van Ribberink, maar ook over de mogelijkheden die maatschappelijke initiatieven, zoals coöperatie BOOG (Boeren Op Oale Groond), wel kunnen bieden. Daarvoor is dan wel steun van onder meer de overheid (gemeente en provincie) hard nodig. Ook is er gesproken over de theoretische plannen en modellen versus de praktische werkelijkheid. ''Het wordt tijd dat we de theorie verlaten en in de praktijk aan de slag te gaan'', vindt CDA-raadslid Jeannette Paus.

Wederzijds vertrouwen

Volgens Paus kan er alleen op basis van vertrouwen worden gewerkt aan een toekomstbestendige agrarische sector in Noordoost-Twente. Jeannette Paus zet zich met de CDA-fractie al jaren in voor deze sector. Eerder pleitte ze voor realistische maatregelen in Natura2000-gebieden, het betrekken van boerengezinnen en inwoners van het buitengebied bij de PPLG en duidelijkheid rondom de waterkwaliteit. ''Veel boeren willen meepraten, maar krijgen niet altijd de kans of worden niet gehoord'', aldus Paus.

“Kijken wat er wel kan”

Niet zeggen wat er niet kan, maar samen kijken wat er wel kan, is het credo van de CDA-fracties in Noordoost-Twente. Namens die fracties liet Jeannette Paus weten: “Juist om ons mooie landschap en de leefbaarheid in het buitengebied en de (kleine) kernen te behouden.'' Gedeputeerde Von Martels zei hiervoor zijn uiterste best te willen doen, samen met de mensen in het gebied. Jeannette Paus concludeerde na afloop van het “keukentafelgesprek” dat de boodschap opnieuw is overgekomen bij de gedeputeerde. En was de gedeputeerde het verhaal, in samenwerking met de CDA-fracties, meeneemt naar “Zwolle''.

Audiofragment
Onzekerheid bij boerengezinnen door overheid die geen duidelijkheid biedt | Jeannette Paus
Op uitnodiging van CDA-raadslid Jeannette Paus zat landbouwgedeputeerde Maurits von Martels (BBB) afgelopen zaterdag aan de keukentafel van de familie Ribberink, net buiten Tilligte.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.