Hengelo

Kasbahbewoner Paul Hoebee: 'Ik heb weinig vertrouwen in dit proces'

De bewoners van de Kasbah kunnen opgelucht ademhalen: Welbions gaat niet in zee met zorginstelling Estinea. Er komen dus geen bewoners met een 24-uurszorgvraag naar het monumentale wijkje in Groot-Driene. Paul Hoebee, lid van werkgroep Bazaar Beter, sprong een gat in de lucht toen hij het hoorde, maar heeft wel zijn bedenkingen bij de vervolgstappen van de wooncorporatie. Hij vertelde zijn verhaal donderdag 22 oktober bij 1Twente Vandaag.

Geen zorgwoningen

Welbions ziet af van de plannen onder druk van de bewoners. Die lieten massaal weten geen trek te hebben in de plannen, omdat de cliënten van zorginstelling Estinea niet zouden matchen met de mensen die in de Kasbah wonen en omdat de aanblik van de Kasbah, een wijk met een monumentale status, geweld aangedaan zou worden.

Zevenkoppige klankbordgroep

In de nieuwsbrief die de bewoners gisteren kregen staat beschreven dat Welbions samen met de bewoners wil nadenken over een andere invulling van de leegstaande strip op de begane grond. Hoebee juicht samenwerking toe, maar niet onder de door Welbions gestelde condities: "Er komt namelijk een zevenkoppige klankbordgroep en Welbions gaat bepalen wie daar in komen te zitten. Dat kan natuurlijk niet, dat is niet alleen aan hen."

'Zo doen we het altijd'

Een woordvoerder van Welbions laat weten dat de wooncorporatie altijd op die manier te werk gaat, als er plannen zijn waar bewoners bij betrokken zijn: "Tot 30 oktober kunnen bewoners van de Kasbah zich aanmelden voor deze klankbordgroep. Uit de aanmeldingen kiezen wij dan zeven mensen." De woordvoerder vindt het 'jammer dat meneer Hoebee er zo negatief instaat': "Als hij hier problemen mee heeft, raad ik hem aan contact met ons op te nemen."

icon_main_quote_red_glyph

'Als meneer Hoebee hier problemen mee heeft, raad ik hem aan contact met ons op te nemen'

Woordvoerder Welbions

Abel Blom

Naast de klankbordgroep zullen ook verschillende deskundigen worden ingeschakeld. Denk aan architect Abel Blom (zoon van Kasbah-architect Piet Blom, red.) en aan erfgoed- en monumentendeskundigen. De meeste bewoners pleiten voor gelijkvloerse woningen voor oudere en andere minder mobiele bewoners van de Kasbah.

'Dolblij'

Bij Hoebee overheerst overigens de opluchting dat de plannen met Estinea niet doorgaan. "We zijn natuurlijk dolblij dat er hier geen zorgwoningen komen en dat de aanblik van de Kasbah geweld aangedaan zou worden. Anders was het nog een hele hete herfst en een warme winter geworden."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel (053) 432 75 27.