Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Voedselbos Glanerbeek ook in koude periode volop in beweging: 'Ideale periode om te poten'

Het is ruim twee jaar geleden toen de eerste boom in het Voedselbos Glanerbeek werd geplant. “We gaan vandaag struiken en heggen planten”, vertelt eigenaar Maud Aarts tijdens één van de vele plantdagen. Gelegen langs de Glanerbeek ligt 25 hectare grond dat de komende jaren omgetoverd wordt tot een groot voedselbos.

Een voedselbos is een zelfvoorzienend bos door mensen gecreëerd. In deze klimaatbestendige plantengemeenschap is de biodiversiteit, ecologische veerkracht en productiviteit van biomassa erg hoog. “De bedoeling is om uiteindelijk kilo’s biologische producten aan de markt te gaan leveren”, legt Aarts uit. De eigenaar geeft aan dat het niet bedoeld is voor zelfvoorziening, hiervoor is het project te groot.

Amsterdam

De vrijwilligers waren vroeg uit de veren deze ochtend, zelfs vrijwilligers uit Amsterdam kwamen speciaal naar Glane voor een ochtend in de frisse buitenlucht. “Mensen vinden het ook echt leuk om te helpen”, zegt Aarts. Ze legt uit dat er verschillende vrijwilligers helpen. “De één werkt de hele week op het kantoor en de ander is ziek geweest, ze hebben allemaal behoefte om even in de buitenlucht te zijn.”

Plan

Zomaar bomen en struiken planten is iets wat in het voedselbos niet gebeurd. Bij de koffie voorafgaand aan de werkzaamheden gaf Aarts een uitgebreide uitleg over waar de planten moesten komen. Hierbij is rekening gehouden met wind, dieren en hoogteverschil. “Hier planten we hoge struiken, omdat de planten erachter niet zo van de wind houden”, vertelt Aarts tijdens koffie in de ochtend.

Zonnepaneeltjes

Aan de voorkant van het perceel is het grootste deel voor het voedselbos geplant. “We houden ook rekening met verschillende hoogtes van de bomen”, legt ze uit. De energie van het biologische voedsel is allemaal afkomstig van de zon. “De plant zet zonlicht om in energie en brengt die naar de vruchten, blaadjes en de grond.”

“Het zijn eigenlijk een soort zonnepaneeltjes”

Aarts legt het belang uit van hoogteverschil in het voedselbos: “Je moet het zien als een soort zonnepaneeltjes. Hoe meer oppervlak, hoe meer zonlicht de planten op kunnen vangen.” In Glane is hier over nagedacht en is er veel hoogteverschil gecreëerd. “Hierdoor is het oppervlak vele malen groter, waardoor de productie van het voedsel ook beter is.”

Ideale periode

Waar veel mensen denken dat planten poten in de winter niet mogelijk is, legt Aarts uit dat dit juist voor sommige planten de ideale omstandigheid is. “Wij zijn verwend met planten in potjes, deze zijn erg zwak doordat ze in het perfecte klimaat opgroeien.” In Glane gebruiken ze bomen en struiken met wortels die deze week gerooid zijn. “Deze struiken hebben al een tijd in de grond gestaan, hierdoor zijn ze een stuk sterker.”

“In de ideale situatie poot je bomen en struiken wanneer het blad eraf is. Zo gaat alle energie van de plant naar de wortels en zal hij beter wennen aan de nieuwe grond. Op deze manieren probeer je de klap zo zacht mogelijk te maken voor de plant.”

Relatie

Het voedselbos telt vandaag de dag nog alleen maar vrijwilligers, dit omdat er nog geen inkomsten zijn. “Het is nog een hele klus om het bos af te ronden en onderhouden, maar zijn uiteindelijk wel van plan om medewerkers aan te gaan nemen”, aldus Aarts. Het voedselbos heeft ook plannen om de voedselverwerking en winkel op het erf te gaan huisvesten. “Als we een aantal jaren verder zijn hopen we dat zo veel mogelijk mensen dit kunnen gaan ervaren. We gaan de mensen laten zien wat voor lekkere dingen hier groeien en zo een beetje de relatie tussen voedsel, natuur en mensen te herstellen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.