Sport
Voetbal
FC Twente

FC Twente in de race voor maatschappelijke prijs: "gaan voor de dubbel"

FC Twente, scoren in de wijk is met het project 'passend sporten' genomineerd voor de prijs Maatschappelijk Project Eredivisie 2020. In het project worden kinderen met een niet verstandelijke beperking zoals ADHD of autisme geholpen om te gaan sporten. FC Twente zit bij de laatste negen kanshebbers.

Tussen wal en schip

Het project 'Passend Sporten' is in het leven geroepen om kinderen met gedragsproblemen of een niet verstandelijke beperking aansluiting te laten vinden bij een sportvereniging. De praktijk wijst uit dat dat voor deze groep vaak moeilijk is. Jelle Schiphorst, projectleider bij scoren in de wijk, praat over een grijs gebied. "Aan de ene kant heb je de G-sport, voor mensen met een verstandelijke of fysieke beperking en aan de andere kant heb je de reguliere sport. Deze groep bivakkeert daar tussenin. Ze vallen tussen wal en schip."

Vooral de vele onverwachte situaties die er bij het sporten komen kijken kunnen lastig zijn, zegt hij. "Sport is een kwestie van veel impulsen, met veel aanrakingen en sociale contacten. Dat vindt deze groep moeilijk, omdat ze juist structuur moeten hebben. Ze hebben een sport nodig met passende, deskundige begeleiding."

Opstapje

De afgelopen twee jaar hebben zo'n zestig kinderen tussen de zeven en dertien jaar meegedaan aan het project. Altijd in groepjes van tien tot twaalf deelnemers. In twintig weken tijd zijn ze aan de slag gegaan met diverse sport en spel activiteiten en kregen ze gastlessen bij verschillende sportverenigingen. Naast dat de jongeren wordt geleerd hoe zij mee kunnen draaien binnen zo'n vereniging, wordt de clubs ook een handreiking gegeven hoe zij met deze doelgroep om moeten gaan. Want daar is deskundigheid voor nodig. Uiteindelijk is dit voortraject een opstapje om de jongeren weer plezier te laten beleven met sporten, zodat ze uiteindelijk weer de stap kunnen zetten naar een vereniging.

De dubbel

En nu maakt scoren in de wijk met dit project dus kans op de prijs Maatschappelijk Project Eredivisie 2020. Alle achttien Eredivisieclubs dienden een project in, waarvan nu nog negen clubs in de race zijn. Uiteindelijk blijven er drie clubs over, waarna een jury bepaalt wie de winnaar is en 50.000 euro wint. Voor de nummers twee en drie zijn ook mooie geldbedragen te winnen. Geld dat besteed kan worden aan de verdere ontwikkeling van de projecten van de stichting.

Om bij de laatste drie te komen, heeft FC Twente stemmen nodig. Via de site van de Vriendenloterij kunnen mensen stemmen op hun favoriete project. Hoe het voelt om met de hoofdprijs aan de haal te gaan, daar weten ze bij scoren in de wijk alles van. Vorig jaar werd met het project 'Supporter van Elkaar' 50.000 euro in de wacht gesleept. Iets wat Jelle Schiphorst met 'Passend Sporten' natuurlijk graag opnieuw ziet gebeuren. "We gaan voor de dubbel."

FLYER PASSEND SPORTEN
© FC Twente scoren in de wijk

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.