Verkeer
Stuur appje
Zoek

Helft Keolis-machinisten stapt niet over naar Arriva: 'Straks te weinig bestuurders?'

231207 treinpaalblauwnet
Beeld: 1Twente

De helft van de Keolis-machinisten die rijden op het traject Zutphen - Hengelo - Oldenzaal willen geen werkgeverswissel. Door de nieuwe concessie in Twente, die volgende week ingaat, zouden zij eigenlijk naar Arriva overstappen. Toch gaan ze niet 'mee' naar de nieuwe vervoerder, maar blijven bij Keolis. Daardoor is het is nog maar de vraag of Arriva op tijd genoeg machinisten heeft.

De vervoerder heeft "een flinke puzzel" te leggen om in de eerste weken na de overname de diensten in te vullen. "We zetten alles op alles om volgens dienstregeling te kunnen rijden", stelt een woordvoerder van Arriva. In de kerstvakantie lukt dat op het traject Zutphen-Hengelo-Oldenzaal zeker niet. Dan rijdt de trein, met uitzondering van de ochtendspits, één in plaats van twee keer per uur.

De oorzaak moet gezocht worden bij de concurrentie. Keolis biedt de machinisten aan te kunnen blijven rijden op het traject Zwolle-Enschede en Hengelo-Bielefeld. Ook de NS heeft de afgelopen tijd flink veel personeel aangetrokken het afgelopen jaar zijn verschillende Keolis-machinisten overgestapt in de gele trein. Arriva zit nu met de gevolgen. "We zoeken machinisten die we van andere trajecten kunnen halen. Dat lijkt te lukken," zegt de Arriva-woordvoerder.

Februari

Na de kerstvakantie hoopt de vervoerder snel weer op te schalen naar een volledige dienstregeling. Op z'n vroegst zal pas in februari de druk van ketel zijn. Dan zijn ongeveer tien kersverse machinisten klaar met hun opleiding en kunnen ze rijden. In mei volgt een tweede klas van dezelfde grootte.

Uur eerder

De dienstregeling op het traject Zutphen-Hengelo-Oldenzaal is grotendeels ongewijzigd. Alleen voor vroege reizigers verandert er iets. De eerste trein van Hengelo naar Zutphen vertrekt vanaf volgende week een half uur vroeger. Ook de trein van Zutphen naar Hengelo gaat een half uur eerder. Sommige treinen uit Oldenzaal vertrekken vanaf een nieuw perron, deze ligt naast het bestaande perron. De treinen Oldenzaal–Hengelo wijken uit naar dit spoor als de intercity Berlijn–Amsterdam passeert.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.