Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Burgerforum Losser over hoge parkeerkosten MST Enschede: ‘Je wordt bestraft omdat je ziek bent’

MST Enschede
Door de nieuwe parkeervisie van Enschede ga je binnenkort overdags 3,20 euro per uur betalen bij een bezoek aan het ziekenhuis.
Beeld: MST

Burgerforum Losser trekt opnieuw aan de bel over de hoge parkeerkosten bij het MST in Enschede, aanleiding hiervoor is de pas vastgestelde parkeervisie van gemeente. De huidige regeling - het eerste uur gratis parkeren op doordeweekse dagen - gaat verdwijnen, omdat dit in strijd is met de mededingingswet. In een brief aan zowel MST als gemeente Enschede vraagt Burgerforum opnieuw te kijken naar een betere regeling omtrent het parkeren bij het ziekenhuis.

“Vroeger was het parkeren ideaal, toen kon je gratis uitrijden als je een lange tijd op het ziekenhuis was geweest”, legt Lies ter Haar van Burgerforum uit Losser in de ochtendshow van Twente FM. In de nieuwe regeling worden de parkeerkosten voor bezoekers en patiënten verhoogd naar 3,20 euro per uur, met uitzondering tot de daluren. Volgens Ter Haar een groot probleem.

Daluren

Het plan van de gemeente Enschede is om een apart tarief in te voeren tussen 19.00 en 07.00 uur. Hierbij betaal je één euro per uur met een maximum van drie euro, de stad probeert zo uitgaansbezoekers te verleiden om in de parkeergarage te parkeren. “Dat klinkt hartstikke mooi en dit zal voor veel mensen ook wel ideaal zijn. Maar ik denk dan: waar blijven de mensen die verplicht naar het ziekenhuis moeten?”, vraagt Ter Haar zich af.

Reactie

“Je wordt met de nieuwe regeling bijna bestraft als je ziek bent, of als je op bezoek wilt”, aldus Ter Haar. Burgerforum heeft niet lang hoeven te wachten op een reactie uit Enschede. “Vrijwel gelijk kregen we reactie van het MST.” Het ziekenhuis geeft aan dat het probleem bekend is en er zelf ook druk mee bezig te zijn. Het MST heeft inmiddels een inspiratiegroep ingesteld, waarbij Burgerforum aan kan sluiten voor een gesprek.

“We blijven kritisch”

Burgerforum blijft druk op de ketel houden. “We mogen aansluiten bij een bijeenkomst in januari. Hoe het traject zal lopen gaan we zien, maar we blijven er erg kritisch op.” Op het moment zijn er een aantal kortingsmogelijkheden voor het parkeren in de parkeergarage in kwestie, maar deze zijn volgens Burgerforum ontoereikend. Zij doet een dringend beroep op zowel MST als de gemeente, om de kortingsregeling te verruimen en met elkaar in gesprek te gaan.

Audiofragment
Burgerforum wil betere regeling parkeren MST | Lies ter Haar
In een brief aan zowel MST als gemeente Enschede vraagt Burgerforum opnieuw om te kijken naar een betere regeling wat parkeren voor patiënten en bezoekers van het MST betreft.
icon_main_info_white_glyph

Mededingingswet

‘Onder mededingingsrecht worden alle rechtsregels verstaan die betrekking hebben op gedragingen waardoor de concurrentie tussen ondernemingen wordt beperkt, en op overheidsbemoeienis met zulke gedragingen. Een centraal begrip hierbij is mededinging, ofwel concurrentie. Mededinging kan worden aangeduid als de gedragingen van alle deelnemers aan het marktverkeer, gericht op de verkrijging van een zo gunstig mogelijke marktpositie.’

Bron: Expertisecentrum Europees Recht

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.