Verkeer
Stuur appje
Zoek

Jacqueline zet de Enschedese oliebollenkraam van haar overleden vader voort: 'Dit was zijn trots'

20231207 Oliebollenkraam Jacqueline Brunselaar Enschede RTV Oost
Jacqueline Brunselaar met een foto van haar overleden vader Piet
Beeld: RTV Oost

De oliebollenkraam van Jacqueline Brunselaar is al decennialang een begrip in Enschede. Haar vader begon 'm jaren geleden al en zij zet het familiebedrijf inmiddels voort. En dat doet ze goed. Afgelopen maand werden haar oliebollen namelijk bekroond met een gouden certificaat van het Nederlands Bakkerij Centrum. "Het is niet alleen werk, het is een lifestyle."

De oliebol is Jacqueline met de paplepel ingegoten. Toen ze een klein meisje was, wist ze 't al zeker: ooit neemt zij de kraam van vader over. "Honderd procent, geen twijfel over mogelijk. Het is elke dag met plezier naar je werk gaan."

Vroeger ging dat zo: van april tot oktober stonden haar ouders op kermissen door het hele land. In de wintermaanden was winkelcentrum Enschede Zuid hun vaste stekkie. Dat laatste is 42 jaar later nog altijd zo. Nu de jaarwisseling steeds dichterbij komt, draait de oliebollenkraam P. Brunselaar en Dochters op volle toeren.

Zo vader, zo dochter

Vader Piet is drie jaar geleden overleden. Een groot gemis, maar Jacqueline blijft doorbakken. "Deze kraam was z'n trots, z'n pareltje, z'n leven. Dat ik de scepter mocht overnemen, daar ben ik wel heel trots op."Toch is er één ding anders: het recept. Jacqueline en haar man hebben wat kleine aanpassingen gedaan. "Mijn ouders hadden natuurlijk altijd een vast recept. Maar wij zijn van een nieuwe generatie dus we hebben er een kleine twist aan gegeven. Er is niet veel veranderd, maar we merken wel dat de klanten het erg waarderen."

Gouden ballen

En dat doen niet alleen hun klanten. Eind november zijn de oliebollen van Jacqueline met goud bekroond door de keurmeesters van FoodBase (een onderdeel van het Nederlands Bakkerij Centrum, red.). "Onder andere de structuur, het vetgehalte, het uiterlijk en de smaak moeten goed zijn", vertelt Jacqueline. "Het is een stukje waardering dat je krijgt. "En vader Piet? Wat had hij hiervan gevonden? "Hij had het zelf heel graag willen meemaken. Dat was helemaal geweldig geweest. Maar ik kan me voorstellen dat 'ie supertrots is dat zijn oliebol met goud is gewaardeerd."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.