Verkeer
Stuur appje
Zoek

Shop & Go-parkeerplaatsen in Hengelo worden voorlopig blauwe parkeerzone

20231206 shop en go hengelo IMG 7868
Beeld: Emile Urban

Er komt een tijdelijk alternatief voor de dertien Shop & Go-parkeerplaatsen in het centrum Hengelo. De locaties worden vanaf januari 2024 een blauwe zone waar straks maximaal een half uur gratis geparkeerd kan worden.

Shop & Go werd in 2020 ingevoerd als pilot. Deze parkeerplekken zijn bedoeld voor bezoekers van de binnenstad die even een snelle boodschap moeten doen en daar gratis kunnen parkeren. Speciale sensoren houden in de gaten of een bezoeker niet langer dan een half uur parkeert. Wordt die dertig minuten overschreden, dan krijgen handhavers een seintje en kan er een boete worden uitgeschreven.

De techniek van Shop & Go om te handhaven werkt volgens de gemeente echter niet optimaal. "In 2022 heeft de leverancier deze techniek verder doorontwikkeld. Dit heeft niet geleid tot een verbetering, waardoor handhaving niet goed mogelijk is. Zonder de mogelijkheid tot handhaven werkt Shop & Go niet waar het voor is bedoeld."

“Een blauwe zone is beter handhaafbaar dan Shop & Go met sensoren, maar er zijn wel nadelen. Zo vergt handhaving meer inzet”

Meerwaarde

De gemeente besloot afgelopen zomer om te stoppen met Shop & Go. Binnenstadsondernemers reageerden teleurgesteld op dat besluit, ook door het ontbreken van een alternatief. Zij zien Shop & Go juist als een meerwaarde voor het centrum. Dat bleek ook uit een onderzoek van Kennispunt Twente uit 2021. Ondernemers gaven hierin aan dat ruim 64 procent * van hun klanten regelmatig tot vaak gebruik maakt van de Shop & Go parkeerplaatsen. Gemiddeld wordt er iedere werkdag tijdens winkelopeningstijden zo'n 133 keer geparkeerd op Shop & Go-parkeerplaatsen.

Beter handhaafbaar

De gemeente Hengelo heeft inmiddels gekeken naar een oplossing en denkt dat het invoeren van een blauwe zone een alternatief is dat op korte termijn en tegen relatief lage kosten kan worden ingevoerd. "Het is beter handhaafbaar dan Shop & Go met sensoren, maar er zijn wel nadelen. Zo vergt handhaving meer inzet en is de flexibiliteit in maatregelen en de technieken voor handhaving en monitoring bij een blauwe zone beperkt. In een tijdelijke situatie zijn deze nadelen te overzien."

De gemeente zegt bij het actualiseren van het parkeerbeleid te zoeken naar mogelijkheden om als alternatief voor Shop & Go het kortparkeren te kunnen blijven faciliteren.

20231206 shop en go hengelo IMG 7866
Shop & Go parkeerplaatsen in het centrum Hengelo, te herkennen aan de groene markering op straat.
Beeld: Emile Urban
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.