Verkeer
Stuur appje
Zoek

‘Almelose gemeenteraad gooit 150.000 euro gemeenschapsgeld in de plomp’

Gemeenteraad 20231129
Beeld: André Scheffers

Er komt geen overbruggingssubsidie voor de lokale omroepen in Almelo. Daarmee moet nieuwkomer 1Twente de pilot voor het opzetten van een professionele redactie in Almelo noodgedwongen staken. Oorzaak is de uitgestelde aanwijzing van de streekomroep voor Almelo in opdracht van het Commissariaat voor de Media.

Het aanwijzen van een lokale, publieke media-instelling voor de gemeente Almelo, als opmaat naar de nieuwe streekomroep, stond aanvankelijk voor de komende decembermaand gepland. Die datum is door het Commissariaat voor de Media (CvdM) vooruitgeschoven naar april. Reden is de aanvraag van de Stichting Lokale Omroep Almelo (Aavisie) voor de licenties van de gemeenten Wierden en Hengelo. Het commissariaat geeft aan dat de gemeenteraad van Almelo samen met de twee genoemde gemeenten advies moet uitbrengen en daar is volgens het commissariaat meer tijd voor nodig.

“Aavisie en 1Twente zijn niet met elkaar te vergelijken”

De Almelose raad besloot dinsdagavond geen geld uit te trekken voor de onvoorziene vertraging. Een motie van de VVD om wel een overbruggingssubsidie beschikbaar te stellen werd verworpen. Aavisie gaf eerder als vrijwilligersorganisatie al aan die tijd tot april wel uit te kunnen zitten. 1Twente zegt daarentegen als professionele organisatie met betaalde journalisten in loondienst de verlengde pilot niet uit eigen middelen te kunnen financieren. “Het is jammer dat wat we in Almelo hebben opgebouwd niet overeind kunnen houden tot het moment van de licentietoewijzing”, aldus directeur Flip van Willigen van de lokale omroep 1Twente. Voor de pilot is 150.000 euro door de gemeenteraad uitgetrokken. Verschillende raadsfracties wilden weten hoe dat geld is besteed, omdat Aavisie de extra overbruggingssubsidie kennelijk niet nodig heeft. Volgens 1Twente gaat het daar fout. Van Willigen: “Aavisie en 1Twente zijn niet met elkaar te vergelijken.”

Streekomroep Twente

Volgens de directeur van de Twentse omroep moet er worden geïnvesteerd in de vereiste kwalitatieve, onafhankelijke journalistiek met alle voorwaarden die daaraan hangen. Dat is precies ook het speerpunt voor de vorming van de Streekomroep Twente in 2026. In dat jaar worden in heel Nederland alle, zo’n 250, lokale omroepen vervangen door 80 geprofessionaliseerde streekomroepen. “We moeten dan onder meer voldoen aan het zogenaamde Lokaal Toereikend Media Aanbod zoals dat is opgesteld door de Nederlandse Lokale Publieke Omroepen en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Dat kan alleen maar als je professionaliseert.”

Faciliteiten

1Twente Enschede en Hengelo en Twente FM (Noordoost Twente) zijn al een eind op weg richting streekomroep. Vandaar dat gemeenteraad Almelo aan 1Twente vroeg een pilot op te zetten in Almelo. Daarvoor werd die 150.000 euro door de raadsleden beschikbaar gesteld. Van Willigen zegt dat het opzetten van een nieuwe professionele redactie veel geld kost. “Natuurlijk willen we dat graag uitleggen, maar in feite is dat al gedaan bij de onderbouwing van de subsidie voor de pilot. Als die rammelt, krijg je het geld simpelweg niet. De bestedingen zitten uiteraard in de salarissen van de journalisten, de technische uitrusting en het ontwikkelen van faciliteiten die ook voor Almelo nodig zijn om die slag naar de streekomroep te maken. Dat is heel goed uit te leggen, maar daar moet je wel oor voor willen hebben.”

Professionals

Een aantal partijen suggereerde dinsdagavond in de gemeenteraadsvergadering dat 1Twente vooral een geldverslindend mediabedrijf met een verdienmodel is. Van Willigen: “We kunnen iedereen uit die droom helpen: 1Twente is een stichting zonder winstoogmerk met naast professionals en veel mensen in opleiding meer dan 100 vrijwilligers. We werken keihard met jonge en ervaren mediamensen aan een nieuwe journalistieke toekomst op lokaal niveau en doen dat met beperkte middelen. We realiseren ons best dat het daarbij om substantiële bedragen gemeenschapsgeld gaat, maar we weten ook dat deze investeringen nodig zijn om alle inwoners van onafhankelijke informatie te blijven voorzien.” 

Stekker

Volgens 1Twente moet de Almelose raad zich ook realiseren wat ze financieel teweegbrengt met het besluit de tijdsoverbrugging niet te ondersteunen. ”Dan gooit ze 150.000 euro gemeenschapsgeld in de plomp. Leg dat maar eens uit. Plons weg. Waarna we over een paar maanden mogelijk weer van voren af aan kunnen beginnen met opbouwen. Naast het niet kunnen verlengen van de contracten van gedreven journalisten raakt me dat het meest wanneer wij de stekker er op 31 december in Almelo noodgedwongen uittrekken.” 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.