Verkeer
Stuur appje
Zoek

Decor wereldberoemd kerstverhaal Scrooge 'landt' op Vliegveld Twenthe: 'Nog gemotiveerder om te gaan spelen'

Wie nu Hangar 10 op Vliegveld Twenthe binnenstapt, waant zich in het Londen van 1854. In december is de ruimte het toneel voor de Musical Dinnershow Scrooge. De cast, met veel Twentse inbreng, is al maanden aan het repeteren. Nu ook het decor is opgebouwd, kunnen de acteurs zich nog meer inleven.

Terug naar afgelopen zondag. De cast komt, zoals op vele zondagen in de afgelopen maanden, bij elkaar. Toch is deze bijeenkomst anders. De acteurs krijgen voor het eerst het decor te zien en zijn aangenaam verrast. Producent en regisseur Simône Le Roy, van Le Roy Theaterproducties, geniet. "Ik maak er altijd iets speciaals van. De deur is eerst nog dicht, dan gaat de muziek aan en komen de spelers binnen. Dat moment is goud waard."

Puzzelstukjes op hun plek

Wendy Tiemes uit Hengelo, die een heilsoldate speelt, kijkt haar ogen uit. Nu heeft ze een beeld bij de verhalen die ze de afgelopen maanden al heeft gehoord. "Het is heel apart. Er is van alles verteld, maar wij hebben het natuurlijk nog nooit gezien. Nu vallen de puzzelstukjes op hun plek. Dit is heel fijn, je raakt nog meer gemotiveerd om te gaan spelen."

Voor Ilse van der Weel, vertolker van mevrouw Cratchit, ligt dat anders. De Musical Dinnershow bracht het verhaal van Scrooge de afgelopen jaren ook op andere plekken in het land en daarin speelde ze al een aantal keren mee. Het decor kent voor haar daarom minder geheimen dan voor de nieuwelingen. Al zijn er toch ook voor haar verrassende details. "Er veranderen steeds weer dingetjes, dus ik vond het wel weer heel leuk. Ik was ook echt nieuwsgierig vandaag. Het is toch weer anders dan de andere keren en weer net zo mooi."

Lees verder onder de afbeelding.


20231126 REPETITIES IN DECOR SCROOGE SCAST IN KRING STILL
De cast repeteert temidden van het 360 graden decor.
Beeld: 1Twente

De twee zijn samen een mooi voorbeeld van de samenstelling van de cast. Die bestaat uit een mix van ervaren en minder ervaren spelers vanuit het hele land. Naast Ilse zijn er nog meer acteurs waar Le Roy al eerder mee samenwerkte. Een aantal van hen komt uit de groep die in 2021 in Nijkerk Scrooge op zou voeren. Na bijna een jaar repeteren, gooide corona roet in het eten. "Door de lockdown moesten wij de show stoppen", blikt Simône terug. "Dan vind ik het een stukje loyaliteit naar je spelers toe, om er alles aan te doen om toch nog te kunnen spelen."

Eén familie

En zo kwam een deel van die cast in de groep voor dit jaar terecht. "We hebben in Amersfoort gerepeteerd en hier in Enschede. Op de zondagen kwamen ze hier op Vliegveld Twenthe samen. Dat vind ik altijd fantastisch, dat zoveel mensen met zoveel achtergronden één familie worden."

icon_main_info_white_glyph

In haar zoektocht naar Twents acteertalent vertelde Simône eerder bij 1Twente al over het door haar bedachte concept de Musical Dinnershow. Waarbij het publiek zich, vanwege het 360 graden decor, middenin het verhaal bevindt.

20230417 DE MUSICAL DINNERSHOW SCROOGE STILL VIDEO LEROY THEATERPRODUCTIES
Lees ook
Nieuw musicalconcept op Vliegveld Twenthe zoekt lokaal acteertalent

De afgelopen maanden volgden de spelers een uitgebreid traject met zang, dans- en acteerlessen. Simône zag de acteurs die nieuw zijn een flinke groei doormaken. "Dat is zo mooi om te zien. Een aantal van hen kwam bleu binnen en eigenlijk tot en met vandaag, toen ze het decor zagen, hadden ze eigenlijk geen idee waar ze aan mee doen. Het is heel moeilijk om een beeld te creëren vanuit alleen maar mijn hoofd."

'Fantastische cast'

Ze vergelijkt het met het lezen van een boek. "Je begint en dan moet je je laten meenemen door het verhaal, voordat je weet wat het einde is. Zo is het eigenlijk ook met deze cast gegaan. Ze hebben zich geheel in vertrouwen mee laten nemen met volle inzet en motivatie. Het is echt een fantastische cast."

20231126 REPETITIES IN DECOR SCROOGE SCHOFFIES STILL
De 'schoffies' en hun mister.
Beeld: 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.