Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twentse cultuurmakers zingen en dansen tegen onverschilligheid over oorlog in Gaza

Voor Liesbeth Coltof kwam de aanval van Hamas op Israël op zaterdag 7 oktober niet als een totale verrassing. De Amsterdamse theatermaker was vaak in Gaza en de Palestijnse gebieden om daar te werken met vrouwen en kinderen: "Ik ken de Gazanen goed. Hun situatie was en is uitzichtloos. Zeventig procent is werkloos. Als er dan radicale elementen komen, dan zijn mensen daar vatbaar voor."

Avondwake

Coltof doet haar verhaal in 1Twente Vandaag. Samen met collegatheatermaker en artistiek directeur van het Enschedese Theater Sonnevanck Daniël van Klaveren. Ze waren jaren geleden samen in Gaza en samen hebben ze een avondwake op touw gezet die afgelopen zaterdag werd gehouden in Schouwburg Hengelo. Een kleine vijftig mensen kwamen daar op af om aandacht te vragen voor een staakt-het-vuren en om samen geraakt te worden door kunst.

“Veel mensen worden onverschillig door dit soort conflicten. Die onverschilligheid komt voort uit onmacht, maar wat daar gebeurt moét ons juist raken en daarbij helpt cultuur.”

Onverschilligheid

Coltof: "Cultuur helpt daarbij. Veel mensen worden onverschillig door dit soort conflicten. Die onverschilligheid komt voort uit onmacht, maar wat daar gebeurt moét ons juist raken en daarbij helpt cultuur." De Amsterdamse, die in Twente bekendheid geniet als regisseur van Hanna van Hendrik en De Vergeten Twentse Lente, is lovend over Schouwburg Hengelo: "Het is fantastisch dat Raoul Boer en z'n mensen dit hebben opgepakt. Lang niet elk theater durft zijn vingers hieraan te branden."

'Best spannend'

Omdat de kwestie gevoelig ligt, moest iedereen die een inbreng wilde hebben, wegblijven van het politieke debat. Daniël van Klaveren: "We wilden niet de suggestie wekken dat wij een oplossing voor dit conflict hebben. We wilden verbinden. Eerlijk gezegd vond ik het best nog spannend wie hier allemaal op af zouden komen, maar toen Liesbeth het openingswoord hield, wist ik dat het een goede avond zou worden."

231124 kinderen gaza
Lees ook
Twentse cultuurmakers staan stil bij oorlog in Israël en Palestina tijdens avondwake in Hengelo

Kille cijfers

Er klonken gedichten, er klonk muziek, er werd gedanst, er werden verhalen verteld en een jonge Palestijnse rapper liet van zich horen in een video. Mensen gaven hiermee een kijkje in hun ziel en dat is precies wat kunst beoogt, legt Coltof uit: "Je kunt de hele dag de kille cijfers horen. Over het aantal doden en gewonden aan beide kanten, maar het gaat om mensen en hun verhalen. Hopelijk ontstaat er zo een genuanceerdere mening, want een snelle mening, die is zo gemaakt."

Theatre Day Productions

Coltof komt al 23 jaar in Gaza en de Palestijnse gebieden. Ze werkt er vanuit Theatre Day Productions met vooral vrouwen en kinderen aan theaterproducties die ter plekke worden opgevoerd. "Ik ken de mensen daar en weet dat het overgrote deel van de Israeli's en Palestijnen best willen samenleven. Probleem is alleen dat de grote monden de macht hebben."

Gevlucht of vermoord

Liesbeth heeft nog mondjesmaat contact met de mensen in Gaza, vertelt ze: "Vaak ligt het internet er uit en dan is het lastig communiceren. De meeste vrienden die ik daar heb, zijn gevlucht naar het zuiden en wonen daar in schoolgebouwen of op straat. Veel van de jongeren waarmee ik werkte, zijn vermoord. De mensen die het tot nu toe overleefd hebben, hebben honger en dorst. Ze zijn volkomen op. Anderzijds ken ik geen volk dat zo veerkrachtig is."

Vredeswake in Enschede?

Overal in Nederland organiseert Coltof dit soort wakes met bevriende theatermakers. Dinsdagavond is er eentje in Haarlem. "En het kan zo maar zijn dat er binnenkort nog een in Enschede wordt gehouden. Daarover werden we zaterdag aangesproken door een man van de vredesbeweging. Die is bezig om een wake in een kerk te organiseren, vertelde hij."

Ooit wil Liesbeth Coltof terug naar Gaza. "Tenminste, als Gaza straks nog bestaat..."

Hieronder een compilatie van de avondwake in Hengelo:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.