Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gewraakte kruising in Enschede krijgt tóch een nieuwe inrichting, oversteken wordt onmogelijk

20230930 Oldenzaalsestraat Schouwinkstraat News United Dennis Bakker
Eind september was er nog een zwaar ongeval op het kruispunt van de Oldenzaalsestraat en Schouwinkstraat.
Beeld: News United/Dennis Bakker

Het kruispunt tussen de Oldenzaalsestraat en de Schouwinkstraat gaat volgend jaar op de schop. Het wegdeel is toe aan groot onderhoud en daarom ziet de gemeente Enschede kans om de gewraakte kruising opnieuw in te richten. Aan de mogelijkheid om over te steken komt voor automobilisten een eind. Daarmee lijkt de gemeente aan zorgen over de verkeersveiligheid tegemoet te komen, al lopen de reacties op de eerste ontwerpen ook niet over van enthousiasme als het gaat om de veiligheid voor fietsers.

Al in 2019 trok Silvia Janse, een van de aanwonenden, aan de bel. Er waren op dat moment regelmatig ongevallen op de kruising voor haar deur Dat blijkt ook uit foto's en camerabeelden. Desondanks kreeg ze van de gemeente te horen dat herinrichting van kruispunt geen prioriteit had. Volgens landelijke registratiesystemen was er geen sprake van een groot aantal ongevallen: 'slechts' negen in de periode tussen 2014 en 2019.

Groot onderhoud

Volgens de ongevallenkaart van STAR - dat dezelfde cijfers als uitgangspunt heeft - zijn er sinds 2021 zes ongevallen gebeurd op het kruispunt Oldenzaalsestraat/Schouwinkstraat. Eind september raakten een motorrijder en een opzittende zwaargewond bij een botsing met een afslaande auto.

Hoewel de kruising niet hoog op de prioriteitenlijst staat van de gemeente, wordt er nu toch gekozen voor een andere inrichting. "Het deel Oldenzaalsestraat tussen de Schouwinkstraat en de Potsweg is aan de beurt voor groot onderhoud", aldus een gemeentewoordvoerster. De weg gaat er dus toch helemaal uit. "Dit biedt de mogelijkheid tot herinrichting van het kruispunt."

Oversteek onmogelijk

Vorige week zijn de eerste schetsen van een mogelijke nieuwe inrichting gedeeld met directe aanwonenden. Uit die schetsen blijkt dat het in ieder geval de bedoeling is dat de oversteek vanuit de Schouwinkstraat naar de Tichelweg en vice versa onmogelijk wordt gemaakt voor gemotoriseerd verkeer.

Lees verder onder de afbeelding.


20231127 Oldenzaalsestraat Schouwinkstraat voor en na
De huidige situatie (links) en de nieuwe situatie volgens de voorlopige schetsen.
Beeld: Gemeente Enschede

Door deze verkeersbeweging ontstaan veel gevaarlijke situaties, zeker op de drukste momenten van de dag. Ook linksaf slaan vanuit de Schouwinkstraat of Tichelweg op de Oldenzaalsestraat is dan dus niet meer mogelijk. De omgekeerde beweging kan wel. Zo blijft de belangrijke route om - komend vanuit Lonneker/Oldenzaal - linksaf te slaan naar de Schouwinkstraat in stand.

Gemengde reacties

De eerste reacties zijn gemengd. "Het is goed dat die oversteek van en naar de Tichelweg eruit gaat", aldus Silvia Janse, die in 2019 als aanwonende al aandacht vroeg voor de situatie op het kruispunt. Ook op haar eigen social media, waar Janse de tekeningen heeft gedeeld, zijn de reacties op dat punt positief. 'Het is in ieder geval overzichtelijker', klinkt het.

435751 935669
Lees ook
'Boem! Dan weet je wel hoe laat het is': Zo gevaarlijk is de Oldenzaalsestraat in Enschede

Toch vreest Janse dat als de kruising wordt aangepast zoals de schetsen voorschrijven, het niet over is met de onveilige situaties. "Er komt een aparte afslagstrook voor fietsers die richting de Schouwinkstraat gaan, midden op de Oldenzaalsestraat tussen de auto's. Wie durft daar te gaan fietsen?", vraagt ze zich af.

Weinig plek voor fietsers

Ook de oversteek voor fietsers richting de Tichelweg wekt vragen op bij Janse. "Het oversteekplateau op de middenberm van de Oldenzaalsestraat is 2 bij 2 meter. Daar kan net één bakfiets staan, terwijl het een drukke route is van en naar de basisschool (Enschedese Schoolvereniging, red.). Dat kan volgens mij niet goed gaan."

Volgens de gemeente Enschede worden alle reacties die aanwonenden tijdens een informatieavond hebben gegeven bekeken. Dit leidt mogelijk nog tot aanpassingen van de schets. In het begin van het nieuwe jaar ontvangen omwonenden een reactie, het streven is dat de werkzaamheden komende zomer plaatshebben.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.