Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose Masja de Roy ontvangt Henny Hogenbijl-prijs voor haar project Minikronieken

230907 masja de roy hengelo STILL 1TWENTE
Masja de Roy heeft met tientallen scholen en culturele organisaties in Oost-Nederland aan Minikronieken gewerkt en werkt nu ook samen met scholen in Suriname.
Beeld: 1TWENTE

Tijdens het Oldenzaals Filmfestival heeft de voorzitter van het Hogenbijl Fonds afgelopen week de gelijknamige prijs uitgereikt aan filmmaker en oprichter van Minikronieken Masja de Roy, voor haar Minikronieken-project. Daarbij leren amateurs om filmportretten te maken van mensen die hen inspireren.

Levensverhalen

De Hengelose begon tien jaar geleden het project Minikronieken. De Roy: "Hierin begeleid ik amateurs en beginnende filmmakers bij het maken van films over het leven. Doel is om zo levensverhalen vast te leggen voor een groter publiek." De Roy verdient de filmprijs voor 'haar niet aflatende inzet, waarmee ze deze filmprojecten keer op keer opstart en vormgeeft', aldus de jury.

icon_main_info_white_glyph

Hogenbijl Fonds

Het Hogenbijl Fonds is een cultuurfonds op het gebied van klassieke muziek en film. Het fonds is opgericht vanuit de nalatenschap van Henny Hogenbijl, eigenaar van het vroegere Haarlemse ‘Platenpaleis Hogenbijl’ en groot liefhebber van film en klassieke muziek. Het fonds keert jaarlijks twee prijzen uit ter hoogte van 15.000 euro, één voor professionele klassieke muziek en één voor iemand die zich inzet voor amateurfilm. Winnaars ontvangen naast het geldbedrag het beeldje ‘Hildebrand in de Haarlemmerhout’ van de kunstenaar Jan van Borssum Buisman.

Suriname

Masja de Roy heeft met tientallen scholen en culturele organisaties in Oost-Nederland gewerkt en werkt nu ook samen met scholen in Suriname. Ze gaat het geld dat ze heeft gekregen inzetten om de lesmethode van Minikronieken verder te ontwikkelen en uit te rollen over het onderwijs in Nederland en Suriname. Volgende week vertrekt ze weer voor enkele weken naar het Zuid-Amerikaanse land.

121125 Hogenbijl filmprijs beeldje
Winnaars ontvangen naast het geldbedrag het beeldje ‘Hildebrand in de Haarlemmerhout’ van de kunstenaar Jan van Borssum Buisman.
Beeld: Masja de Roy
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.