Verkeer
Stuur appje
Zoek

Wat doet ‘buitenbeentje’ ROC van Twente op vooraanstaande kunstbeurs PAN Amsterdam?

Tussen de objecten en designmeubelen van de high-end kunstbeurs PAN Amsterdam zijn ze deze dagen een beetje een vreemde eend in de bijt: leerlingen van ROC van Twente. Met hun eigen stand leren de evenementenorganisatie-studenten hoe het is om te werken in de kunst- en cultuursector. “Ze hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om hier te staan en ze staan er vol enthousiasme”, vertelt docent Nathalie van Barneveld in 1Twente Vandaag.

De leerlingen staan er vanwege het PAN-educatiefonds, dat in 2022 is ontwikkeld om studenten ervaringen op te laten doen in de kunst- en cultuursector.

Voor de scholieren van ROC van Twente is er een taak in organisatie van PAN. " Ze konden een kijkje nemen in de keuken van zo’n groot evenement. Zoals de logistiek rond de kunstobjecten en routing." Ook ROC Amsterdam en FIRDA Leeuwarden zijn aanwezig. “De studenten uit Leeuwarden en Amsterdam zijn de kunstenaars in dit verhaal. Zij ontwerpen de stand en maken de kunst die er wordt tentoongesteld. De Twentse studenten hebben hieraan ook meegedacht en gemaakt.”

In kratten

Jaarlijks laten ruim 45.000 bezoekers zich door de vele kunstwerken verleiden tot een koop. "Om bezoekers te lokken hebben we voor een kleurrijke aankleding gekozen." De Twentse studenten hebben in verschillende kleuren een soort dozen gemaakt, waarin de kunst en het proces van de leerlingen van de andere scholen wordt tentoongesteld. En dat gaat goed, volgens Van Barneveld. "Er wordt zelfs al geboden op de kunstobjecten en aan het einde van de beurs worden ze ook geveild."

Lees verder onder de afbeelding.


20231124 kunstbeurs PAN
Op de kunstbeurs PAN presenteren studenten hun werken
Beeld: Adrie Hemmink

Spanning

Sinds september zijn de studenten bezig met het project. Uit het eerste, tweede en derde jaar doen studenten mee. Van Barneveld: "Studenten van het mbo hebben net zoveel kans op baan in de kunst en cultuur als iemand van het hbo. Alleen kiezen ze sneller voor een andere sector omdat ze daar contacten hebben."

Op de eerste dagen van kunstbeurs is dat probleem al verholpen. Studenten stonden namelijk zelf in de stand voor tekst en uitleg bij de kunst. "Je merkt dat iedere student het spannend vindt om op de beurs te staan. In de middag was deze spanning wel weg. Ze stappen op mensen af en hebben zelfs al contacten opgedaan voor stage- en werkplekken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.