Verkeer
Stuur appje
Zoek

Basisschool Anna van Buren uit Enschede heeft de meest mediawijze klas van heel Overijssel

Even na één uur donderdagmiddag barst er groot gejuich los in het lokaal van groep 7b van CBS Anna van Buren in Enschede. Juf Bente en haar leerlingen kijken vol spanning naar de uitslag van de landelijke wedstrijd van het spel MediaMasters voor groepen 7 en 8. En wat blijkt? De groep heeft niet alleen het beste gescoord binnen de eigen school, maar is zelfs winnaar van heel Overijssel.

Tijdens de Week van de Mediawijsheid die van 10 t/m 17 november duurde, speelden groepen 7 en 8 van basisscholen uit heel Nederland het spel MediaMasters. Een 'serious game' (spel met meer doelen dan alleen vermaak) waarin ze over de kansen en de gevaren van digitale media leren.

Grooming en scammers

Door het spelen van verschillende missies bestaande uit puzzels en quizzen, konden punten in vorm van bits worden verdiend. Al spelende kregen leerlingen meer te weten over een aantal thema's die belangrijk zijn bij het gebruik van digitale media. Zoals online pesten, het gebruik van sociale media, digitale oplichting en grooming (online kinderlokken).

Zo weet Livv nu precies wat ze moet doen wanneer ze het vermoeden heeft online met iemand te maken te hebben die zich anders voordoet. "Meteen wegklikken." En Lilou leerde over de gevaren van scamming, iets waar ze voor deze week nog niet zo bij stil had gestaan. "Ik vind het ook best wel eng. Het kan je gewoon gebeuren."

Doorspelen in het weekend

Leerkracht Bente van der Wal denkt wel te weten waar haar klas de hoge notering aan te danken heeft. "We hebben alle spellen gespeeld en de kinderen hebben zelfs in het weekend nog punten verdiend. We hebben ook geen echte fouten gemaakt in de missies."

Lees verder onder de afbeelding.


20231123 GROEP 7 B ANNA VAN BUREN MEEST MEDIAWIJZE KLAS OVERIJSSEL JUICHEN FOTO MARLY WILENS
Beeld: 1Twente/Marly Wilens

In een tijd waarin de digitale mogelijkheden alleen maar groter worden, vindt ze voorlichting van groot belang. "Maar er zitten natuurlijk niet alleen negatieve kanten aan. Zo kunnen de kinderen altijd in de groepsapp terecht als ze vergeten zijn welk huiswerk ze mee hebben gekregen."

Eer van de school

In groep 7b bleef het woensdagmiddag in ieder geval nog lang onrustig met die mooie titel op zak. Al weegt een andere overwinning misschien nog wel zwaarder. Met in totaal vijf groepen 7 en 8 op CBS Anna van Buren die meededen aan de landelijke wedstrijd, stond ook de eer van de school op het spel. Om de andere groepen voor eens voor altijd te laten wie de beste is van Overijssel én van de school, gaat de groep in polonaise door de andere klassen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.