Verkeer
Stuur appje
Zoek

Kritische geluiden plan paviljoen Prins Bernhardplantsoen: bewoners voelen zich niet gehoord

Prinsbernhardplantsoen 1twente 2023
Vaak ligt het plantsoen er rustig bij. Omwonenden zijn bang dat het straks een park vol feesten en partijen wordt.
Beeld: 1Twente

Dat er iets moet gebeuren om het Prins Bernhardplantsoen op te knappen, daarover zijn de meeste omwonenden het wel eens. Maar een uitbreiding van het paviljoen en de geluidsoverlast die feesten daar met zich mee gaan brengen, gaat de bewoners te ver. Dat bleek tijdens de politieke markt over het vrijmaken van geld voor de werkzaamheden. Bewoners voelen zich niet betrokken bij de plannen.

'Mokerslag'

Dat er geld wordt vrijgemaakt voor het opknappen van het hele plantsoen is volgens omwonenden het probleem niet, alleen de exploitatie en uitbreiding van het paviljoen roept zorgen op. Wethouder Gerard Gerrits gaat het plan desondanks in stemming brengen in de raad, een besluit waar omwonenden zich niet in kunnen vinden: “Een mokerslag”, zegt één van de bij de politieke markt aanwezige omwonende.

Volgens de wethouder is het nu aan de raad om te beslissen over het plan. Het idee van sommige raadsleden en bewoners is om het plan in tweeën te delen, zodat het park al wel vast opgeknapt kan worden. Het college voelt daar niets voor.

“Ik heb het gevoel dat het een prestigeproject is, dat er hoe dan ook doorgedrukt moet worden”

Politieke markt

Een tiental omwonenden van het stadsparkje is dinsdagavond naar het stadhuis gekomen om de commissievergadering te volgen. Een deel van hen sprak de raadsleden, fractievertegenwoordigers en de wethouder toe over hun zorgen. “We gaan van een speeltuin achter ons huis naar een feestzaal. Volgens het akoestisch onderzoek moet er een geluidsmuur van 2,5 meter komen. Daar zitten wij niet op te wachten”, zegt Mark Veluwenkamp. Volgens de omwonenden is er in het geluidsonderzoek niet voldoende rekening gehouden met lawaai van vertrekkende feestgangers.

Gebrek aan inspraak

Dat er iets moet gebeuren om het plantsoen op te knappen en aantrekkelijker te maken, daarover zijn alle raadsleden en veel bewoners het eens, maar het gebrek aan inspraak steekt een groot deel van de aanwezige raadsleden: “Waarom zijn de omwonenden niet eerder betrokken bij de plannen? Dit leidt weer tot vertraging en minder draagvlak”, zegt BurgerBelangen-raadslid Jeffrey Scholten.

Artist3 masarchitectuur
Lees ook
Prins Bernhardplantsoen krijgt metamorfose: terug in oude stijl én hele jaar horeca

'Doorgedrukt'

Het ontwerp voor het paviljoen lag al op tafel toen de omwonenden werden geïnformeerd. “Ik heb het gevoel dat het een prestigeproject is, dat er hoe dan ook doorgedrukt moet worden”, zegt Veluwenkamp. Ook zetten sommige raadsleden vraagtekens bij de investeringen in het paviljoen en de economische haalbaarheid van de exploitatie van het paviljoen.

icon_main_info_white_glyph

Wat zijn de plannen?

Het park krijgt een opknapbeurt en wordt teruggebracht in de oude stijl. Het paviljoentje wordt uitgebreid met een uitbouw, zodat het gebouw het hele jaar uitgebaat kan worden. De vijver krijgt weer een natuurlijke oever aan de kant van het paviljoen. Ook wordt er een aantal bomen gekapt, deels achter de uitbouw van het paviljoen om fietsparkeerplekken voor het personeel te realiseren. Het opknappen van het park gaat zo'n half miljoen euro kosten en de renovatie en uitbouw van het paviljoen zal ongeveer een miljoen euro bedragen.

‘Geen Dancevalley Hengelo’

Forum voor Democratie-raadslid Brian Geertshuis vindt dat er niet meer activiteiten moeten komen dan die er nu al zijn en de gemeente moet ervoor waken dat het historische parkje geen ‘Dancevalley Hengelo’ wordt: “Beperk het aantal evenementen tot wat er nu is, met hooguit één of twee extra in samenspraak met omwonenden.”

Lees verder onder de afbeelding.


  • Artist3 masarchitectuur
    Impressie van hoe het paviljoen er volgens het college straks uit moet gaan zien.
    Beeld: MAS Architectuur
  • Artist2 masarchitectuur
    Impressie van hoe het paviljoen er volgens het college straks uit moet gaan zien.
    Beeld: MAS Architectuur
  • Artist1 masarchitectuur
    Impressie van hoe het paviljoen er volgens het college straks uit moet gaan zien.
    Beeld: MAS Architectuur

Zelf handhaven

Ook hekelen de omwonenden het gebrek aan veiligheid in het park. Overlast veroorzakende jongeren worden door de omwonenden zelf weggestuurd, omdat -volgens hen - handhavers na 22.00 uur niet komen en dat de politie het te druk heeft. Een onwenselijke situatie volgens VVD-fractievoorzitter Mitchell Boers: “Het zorgen voor veiligheid is een rol van de overheid." Boers riep Gerrits op om dit direct aan te kaarten bij burgemeester Sander Schelberg.

“De initiatiefnemers moeten het draagvlak creëren. Wij zijn pas halverwege op de rijdende trein gestapt.”

‘Geprobeerd er het beste van te maken’

Volgens wethouder Gerard Gerrits heeft de gemeente haar best gedaan om de omwonenden erbij te betrekken: “De initiatiefnemers moeten het draagvlak creëren. Wij zijn pas halverwege op de rijdende trein gestapt.” Het plan werd destijds inderdaad opgesteld door andere partijen en de gemeente Hengelo werd pas in een later stadium bij het plan betrokken. “We hebben nog geprobeerd er het beste van te maken.”

Passend

De wethouder zegt in gesprek te gaan met de omwonenden, maar kan niet met zekerheid zeggen of er nog dingen aangepast kunnen worden. “We zullen echt gaan kijken naar de openingstijden en andere randvoorwaarden om het zo passend mogelijk te maken binnen het Prins Bernhardplantsoen.”

De gemeenteraad is nu aan zet en zal hoogstwaarschijnlijk de eerstvolgende raadsvergadering op de agenda staan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.