Verkeer
Stuur appje
Zoek

Van museum tot café: op bezoek bij drie opmerkelijke stembureaus in Enschede

Een groot deel van de Enschedese stemmers kleurt woensdag voor de Tweede Kamerverkiezingen een vakje in op scholen, zorginstellingen of dorpshuizen. Maar ook dit jaar zijn er weer unieke locaties waar gestemd kan worden. 1Twente ging langs bij drie van de meest opmerkelijke stembureaus van de stad.

Op 83 locaties in Enschede kan woensdag gestemd worden, maar een aantal locaties is nét even wat unieker of wordt op bijzondere wijze gestemd. Bij Liberein aan Boulevard 1945 hebben ze extra hulpmiddelen voor slechthorenden- en zienden. In de Museumfabriek wordt tussen de schilderijen gestemd en in Boekelo in het café.

Stemmen met hulp

Om te zorgen dat iedereen kan stemmen, heeft de gemeente Enschede bij zorginstelling Liberein een speciaal stemlokaal ingericht met hulpmiddelen. “Op stembureau 32 hebben we een doventolk op afstand. Via de laptop staat een team van tolken klaar om slechthorenden te helpen”, legt Chantal Lammertsma uit. Zij is voorzitter van het speciale stembureau. “Voor mensen met slecht zicht hebben we een stembox die opleest welke partijen en kandidaten op het stembiljet staan. Het is ideaal dat het er is, maar hij leest traag voor.”

Op het speciale stembureau heeft niemand de hulpmiddelen nog nodig gehad. “We zijn nog niet erg bekend als stembureau. We willen hier dat iedereen welkom is en dat je kan stemmen met hulpmiddelen, zonder hulpmiddelen en prikkelarm.”

Tussen de schilderijen

Voldoende is er te doen bij de Museumfabriek in Roombeek. Onder scherp toezicht van de oude Twentse textielbaronnen worden de stemmen in de bus gedaan. “Iedereen die hier stemt, kan ook gratis naar het museum”, vertelt Ronald Dijkhuizen, de voorzitter van het museale stemlokaal. “Dit is het eerste jaar dat ik meehelp op een stembureau, voorheen was ik altijd stemmenteller. Ik vind het een eer dat ik gelijk zo’n groot stembureau mag leiden.”

Voor Dijkhuizen is er gelijk werk aan de winkel. Op zijn stembureau stemde woensdagochtend Pieter Omzigt. “Het was een heel circus”, vertelt de voorzitter. “De camera’s en journalisten struikelde bijna over elkaar heen.”

Bier en rode potloden

Bij café de Buren zijn er minder camera’s, maar de fusten bier zijn goed gevuld. “Er wordt geen bier gedronken door ons, maar koffie of thee nemen we graag tijdens de verkiezingen.” Voorzitter Peter Loohuis is op het Boekelose stembureau vertrouwt. “Al een aantal jaar maken we gebruik van het dorpscafé. We gebruiken een apart deel van het restaurant. Na de sluiting gaat de tussendeur open voor het tellen van de stemmen. ”

Bij de ingang van het café staat duidelijk aangeven waar het stemlokaal is. “In het restaurant gaan we niet staan met onze hokjes. Het stemgeheim is voor ons een groot goed. Daarna kan altijd met elkaar op de democratie geproost worden.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.