Verkeer
Stuur appje
Zoek

Pieter Omtzigt doet mee aan verkiezingen met eigen partij: Nieuw Sociaal Contract

PIETER OMTZIGT
Beeld: Twente FM

Enschedeër Pieter Omtzigt is nog niet klaar in de Tweede Kamer. In een exclusief interview aan TC Tubantia kondigt hij zijn deelname aan de vervroegde verkiezingen op 22 november aan. En wel met een eigen partij: Nieuw Sociaal Contract. Dat is dezelfde naam als zijn boek dat hij in februari 2021 uitbracht.

Omtzigt heeft wekenlang nagedacht over deelname aan de verkiezingen, zegt hij in de Tubantia. De eerste gesprekken over de oprichting van de nieuwe partij dateren van begin juli, vlak voor de val van het kabinet. Omdat er eind november al verkiezingen zijn, zal er in sneltreinvaart een kieslijst moeten worden opgetuigd. Nieuw Sociaal Contract is deze zaterdag bij de notaris opgericht.

Geen premierschap

Over de verdere details van de nieuwe partij van Pieter Omtzigt moet de komende weken meer duidelijk worden. Zo zullen er ondersteuningsverklaringen verworven moeten worden om in de verschillende kieskringen mee te mogen doen. De Enschedeër zegt in de regionale krant niet het premierschap te ambiëren en tevens te willen waken voor LPF-achtige taferelen, ofwel te groot worden in te korte tijd met het risico op onderlinge ruzies.

Herstel van vertrouwen

Aangezien zijn nieuwe partij dezelfde naam draagt als zijn meer dan twee jaar geleden verschenen boek, ligt het voor de hand dat veel van zijn ideeën (zoals de oprichting van een constitutioneel hof dat uitspraken doet over de grondwettelijkheid van nieuwe wetten) een plek krijgen in het partijprogramma. Het nieuwe sociale contract, waar Omtzigt op doelt, gaat over het herstel van het vertrouwen tussen overheid en burgers en een nieuwe bestuurscultuur.

Pieter Omtzigt Ernst Bergboer
Lees ook
Kabinet Rutte IV is gevallen: wat gaat Enschedeër Pieter Omtzigt doen?

Een ander belangrijk punt van Nieuw Sociaal Contract zal bestaanszekerheid zijn. Die is volgens Omtzigt al jaren verwaarloosd. "De armoede loopt op. Voedselbanken bestonden 20 jaar geleden niet en nu schat het Rode Kruis dat er 400.000 mensen in onzichtbare voedselnood zitten", schrijft hij zondagavond in zijn nieuwsbrief. "De focus van de regering moet weer terug naar deze kerntaak: zorgen dat betaalbare basisvoorzieningen zoals woningen, zorg en voedsel bereikbaar zijn."

Wekenlange speculaties

Met de bekendmaking van Omtzigt komt er een einde aan wekenlange speculatie over de toekomst van het Enschedese Kamerlid. Sinds hij het CDA in de zomer van 2021 verliet, zit hij als 'Groep Omtzigt' in de Tweede Kamer. Lang is er gespeculeerd over een aansluiting bij de BoerBurgerBeweging of zelfs een terugkeer bij het CDA, maar die geruchten veegde Omtzigt in de afgelopen weken al van tafel.

Via zijn website biedt Omtzigt mensen die willen meedoen de kans om te solliciteren voor een plekje op de lijst voor de verkiezingen, vrijwilliger te worden of - over een aantal weken - lid te worden van de partij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.