Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Anko Postma over zijn eerste verkiezingsdag als burgemeester van Tubbergen: ‘Het is een feest van de democratie’

Burgemeester Anko Postma heeft nog maar twee maanden de ambtsketting van de Gemeente Tubbergen om, maar heeft nu al een belangrijke dag op zijn politieke agenda staan. Heel het land mag vandaag stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. In Tubbergen zijn meer dan 120 mensen opgetrommeld om alles in goede banen te leiden. “Het is een feest van de democratie”, vertelt burgemeester Postma.

De laatste keer

“Ik kijk met heel veel positieve energie terug op mijn eerste periode als burgemeester”, zegt hij met een glimlach op zijn gezicht. Postma heeft vanaf minuut één contact gezocht met de bewoners uit de gemeente Tubbergen. Op de fiets ging hij langs alle kernen. “Ik ben overal zó fijn ontvangen en heb gezien hoe mooi het hier is.”

“Stemmen is het laatste wat op deze locatie zal gebeuren”

Eén van de locaties waar Postma op bezoek gaat, is Peddemors in Manderveen. Daar luistert hij naar anekdotes van de medewerkers: “Hier is ooit voor het eerst gestemd, omdat het café wordt gesloopt, is dit ook de laatste activiteit die hier zal plaatshebben.” Ook verhalen uit de geschiedenis komen boven tafel. “Vroeger boden tijdens het stemmen koffie aan, maar kregen wel eens de vraag of we ook een borreltje hadden.”

Peddemors veiling
Lees ook
Manderveense familie schenkt opbrengst inboedelveiling van café aan gemeenschap

Feest van de democratie

Het valt Postma op dat veel jongeren bij de stembureaus aanpakken. “Ze helpen mee op een stembureau en discussiëren ook veel over welke partij bij ze past.” De burgemeester vindt het van het grootste belang dat er gestemd wordt. “Onze voorouders hebben hard gevochten voor dit recht, dus ga stemmen en kies een partij die bij je past.”

Voorspelling

De gemeente Tubbergen stond lange tijd bekend als een CDA-bolwerk, maar na de laatste Provinciale Statenverkiezingen nam de BBB dit stokje over. Gezien de laatste peiling lijkt ook hier weer verandering in te komen. Bij de vraag aan de burgemeester over een voorspelling wordt voorzichtig gereageerd: “Ik denk dat Omtzigt hier hoge ogen gaat gooien, maar ja, wat betekent mijn voorspelling eigenlijk, ik ken Twente nog maar net.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.