Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Manderveense familie schenkt opbrengst inboedelveiling van café aan gemeenschap

Zelfs de voordeur van het voormalig café werd geveild (opbrengst 400 euro) om een mooi bedrag van meer dan 25.000 euro bij elkaar te brengen voor het realiseren van een nieuw Kulturhus in Manderveen. De nieuwe eigenaren, de familie Huzink, schonk dit bedrag aan de gemeenschap om een nieuwe ontmoetingsplek, ‘een soort van huiskamer’, voor de gemeenschap te creëren. “Ze kwamen centjes tekort, dus we dachten; we doen ook een kleine bijdrage”, aldus Ewald namens de familie Huzink.

Honderd jaar geschiedenis

De familie Huzink nam in 2007 café Peddemors over van kroegbaas Jeroen Peddemors omdat het café niet meer rendabel bleek te zijn. “De gemeente Tubbergen heeft in samenspraak met de Manderveense gemeenschap een nieuw cultuurhuis gebouwd waar een nieuwe huiskamer in komt dat dienstdoet als toekomstig café”, aldus Huzink. Het huidige café wordt naar alle waarschijnlijkheid aan het einde van het jaar afgebroken. “Hiermee verdwijnt honderd jaar geschiedenis.”

Huiskamer

Volgens Huzink is ‘in kleine dorpen een café bijna niet meer rendabel. Waar er soms meerdere kroegen waren ook in de gemeente Tubbergen zijn er nu vaak nog maar een of geen. Maar Manderveen krijgt een goed alternatief. De huiskamer is bijna klaar en ik moet zeggen dat is fantastisch geworden.’

“Zelfs de deurbel en de voordeur is geveild”

De animo voor de veiling was volgens Huzink vrij groot. “Zelfs de deurbel en de voordeur is geveild, er was veel interesse.” De deur bracht zelfs ruim 400 euro op zodat er een eindbedrag van 25.435 euro werd geschonken door de familie Huzink aan de Manderveense gemeenschap.

icon_main_info_white_glyph

Sloop café Peddemors in Manderveen: Eind aan bijna honderd jaar geschiedenis

Herman, beter bekend als ‘Koffie Hèerm’, begon in 1927 bij zijn boerderij een zogeheten ‘schenkerij’. Nadat zijn opa Jan‚ ‘Koffie Jan’‚ en vader Herman volgden, kwam Jeroen Peddemors in 1995 in de zaak. Samen met zijn partner Raymond nam hij in 2003 het café over. Enkele anekdotes:

„Zoals in zoveel dorpen was het café het sociale middelpunt van het dorp. Hier gebeurde zo’n beetje alles. Opa verkocht tv’s‚ staatsloterijloten en in een hoek van het pand was zelfs de Raiffeisenbank gevestigd.

“Mijn oma Sjaan kwam uit Utrecht en had connecties in de showbizzwereld. Dankzij haar stonden hier in de jaren 60 bekende artiesten zoals André van Duijn‚ Mieke Telkamp‚ Patricia Paay en The Blue Diamonds op de planken.”

„Na de paardenmarkt in Zuidlaren kwamen de handelaren hier hun nieuwe aanwinst tonen. Namen ze de pony’s gewoon mee het café in. En als de jagers zaterdags na de jacht een borrel kwamen drinken, lagen de bloedende hazen verspreid over de cafétafels.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.