Verkeer
Stuur appje
Zoek

Burgemeester Bleker als koning: Enschede krijgt eigen speelkaarten

Je kon al tegels bestellen met beroemde plekken uit Enschede erop afgebeeld of bij Enschede Promotie sokken kopen met het stadslogo. Nu komt er een nieuw stukje merchandise bij. De ‘Eanske-speelkaarten’ zijn vanaf 6 december te bestellen op de website van de Enschedese Nienke Broeksema.

Op de kaarten zien we naast de bekende locaties ook enkele figuren. "Ik heb Burgemeester Roelof Bleker de heer gemaakt en mijzelf de vrouw." Toen ze eenmaal bij de joker-kaart aankwam begon er een dilemma voor de Enschedese. "Ik zat te denken wie de joker werd. Uiteindelijk bood mijn vriend aan dat hij de joker wou zijn. Toen was de keuze snel gemaakt."

Speelkaarten Nienke Broeksema Eankse
Beeld: Nienke Broeksema

Tegeltjes

"De Eanske-speelkaarten maakte ik na de tegeltjes. Die waren toen op en begon ik met een nieuw ontwerp." De Enschedese produceerde zelf zo rond de tachtig tegeltjes. "Die heb ik ook allemaal moeten bakken in mijn eigen oventje. Toen die allemaal verkocht waren was ik er enorm blij mee."

Ontwerpen

Broeksema maakte zelf de ontwerpen voor de tegeltjes en speelkaarten. "Ik heb alles zelf getekend. Dus ik moest een selectie maken van gebouwen die ik mooi in Enschede vind." Voor sommige speelkaarten heeft ze dezelfde designs gebruikt. "Ik had bijvoorbeeld het Hartenbankje of een Alphatoren als design al liggen. Die heb ik wel opnieuw gebruikt."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.