Verkeer
Stuur appje
Zoek

Geen stempas bezorgd: circa 20 bewoners Madoerastraat in Enschede mogen niet stemmen

20231121 Twintig bewoners Madoerastraat Enschede kregen geen stempas Foto Rob Nijland
Beeld: Rob Nijland

In de Madoerastraat in Enschede hebben zeker twintig mensen geen stempas ontvangen. Zij kunnen daardoor woensdag niet stemmen. "Het voelt alsof mijn stemrecht is ontnomen", zegt een boze bewoner van de straat tegen RTV Oost.

Inwoners die geen stembiljet hebben gekregen of die het biljet kwijt zijn geraakt, konden tot 12.00 uur dinsdagmiddag een vervangende stempas aanvragen bij de gemeente Enschede. Daarna mag de gemeente volgens de kieswet geen passen meer afgeven of nabezorgen, laat een woordvoerder weten.

Groepsapp

Vanochtend werden de bewoners door een vraag in de groepsapp van de Madoerastraat 'wakker' geschud. Een van de bewoonsters wilde weten of er meer mensen in de straat waren die geen stempas hadden ontvangen. Al snel druppelden het reacties binnen. Vooral de huishoudens met oneven huisnummers bleken te zijn overgeslagen. Het gaat om zeker twintig mensen.

"Mijn vrouw of mijn zoon rapen ook wel eens de post van de mat dus het was me niet eerder opgevallen dat we geen stempassen hadden", zegt Rob Nijland die in de straat woont. "Je kan ook niet iets missen als je het nooit ontvangen hebt."

'Pech gehad'

Voor de meeste bewoners van de straat was het te laat om nog actie te ondernemen. Ze moesten werken of konden niet voor het middaguur bij het gemeentehuis zijn om een vervangende stempas op te halen. "We hebben pech gehad, was de mededeling van de medewerker van de gemeente aan de telefoon", zegt Nijland. Hij is zeer teleurgesteld. "Je stemrecht is toch een groot goed. Ik had gehoopt dat de gemeente de passen nog per koerier voor iedereen in de straat kon nabezorgen".

Geen verklaring

De gemeente Enschede betreurt het dat de stempassen niet bezorgd zijn en heeft contact opgenomen met PostNL die de stempassen bezorgt. "We kunnen geen verklaring vinden, PostNL heeft van de bezorger geen bijzonderheden teruggekregen. We zien elders in de stad ook geen opvallende zaken. We nemen het dus als aandachtspunt mee in onze evaluatie met PostNL na de verkiezingen, maar voor nu kunnen we niks doen."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.