Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose vmbo'ers maken kennis met stemmen: 'We zijn positief verrast over hoe serieus ze het nemen'

231121 scholierenverkiezingen
Beeld: CT Stork College

De leerlingen van het C.T. Stork College in Hengelo konden vandaag kennismaken met hoe het is om te stemmen. Het is de eerste keer dat alle derde- en vierdejaars van deze vmbo-school in een speciaal ingericht stemlokaal met de iconische rode potloodjes hun voorkeur konden aangeven. “Ze doen het niet voor niets”, vertelt Tess Bal, maatschappijleer docent op het College. “Naast dat ze het zelf belangrijk vinden, inspireren ze hiermee veel zwevende kiezers.”

Bewustwording

Het is volgens de docenten van het CT Stork College belangrijk om de leerlingen al vroeg kennis te laten maken met wat het inhoudt om in een democratische samenleving te wonen. “We willen graag dat de leerlingen zich bewust worden van wat hun stem waard is en moedigen ze ook aan om dus te gaan stemmen wanneer ze oud genoeg zijn”, aldus Bal.

icon_main_info_white_glyph

Landelijke scholierenverkiezingen

Deze scholierenverkiezingen zijn een initiatief van de organisatie ProDemos en ze worden dit jaar voor de 30ste keer georganiseerd. Scholen kunnen zelf kiezen of ze hieraan meedoen en krijgen dan pakketten met posters en stembiljetten toegestuurd.

'Positief verrast'

De docenten zijn erg tevreden over hoe de 14- tot 16-jarige leerlingen met het stemmen omgaan: “We zijn positief verrast over hoe serieus de leerlingen het nemen. We hebben in de lessen uitgebreid gepraat over politiek en voor veel leerlingen is het erg duidelijk wat ze belangrijk vinden voor zichzelf”, vertelt Bal.

Drempel verlagen

Het is volgens de docenten van het C.T. Stork College gebruikelijk dat vooral havo/vwo-scholen meedoen aan deze scholierenverkiezingen. Bij deze verkiezingen heeft de Hengelose vmbo-school de plaatselijke primeur. Uiteindelijk is het doel van deze verkiezingen dat de drempel om te gaan stemmen voor deze leerlingen lager wordt.

De uitslag van de verkiezingen is hier te zien.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.