Verkeer
Stuur appje
Zoek

Zorgen om zwaar vervuilde grond bij azc-locatie in Enschede: 'Het gaat niet om een paar kruiwagens'

20231031 Parkweg Kooy fabriek azc asielzoekerscentrum Enschede Wilco Louwes
Het azc-terrein aan de Parkweg in Enschede, de voormalige locatie van Kooy Isolatie.
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes

Is de grond onder het beoogde asielzoekerscentrum aan de Parkweg in Enschede zo zwaar vervuild dat er gezondheidsrisico's zijn voor de toekomstige bewoners? SP-fractieleider Piet van Ek heeft serieuze zorgen, nu hij via anonieme bronnen heeft vernomen dat er op het voormalige fabrieksterrein van Kooy Isolatie asbest zou zijn gedumpt. Het is wachten op aanvullende bodemonderzoeken.

Begin deze maand werd bekend dat het college het voormalige fabrieksterrein tussen de Parkweg en Westerval aanwijst voor de bouw van een asielzoekerscentrum. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gaat er meerdere wooneenheden neerzetten voor in totaal 550 bewoners. De centrale hal, waar eerder ook een coronatestlocatie was gevestigd, wordt gerenoveerd.

Tip van ex-medewerker

De gemeenteraad heeft in principe niets meer te zeggen over de komst van het azc. Wel worden raadsleden in staat gesteld om wensen en bedenkingen mee te geven. Inwoners kunnen in de stadsdeelvergadering van dinsdag 28 november in het stadhuis inspreken. Tot andere inzichten zal het niet komen, tenzij er iets spaak loopt in de vergunningprocedure.

20231102 Parkweg azc kooyfabriek Enschede asielzoekerscentrum 1 Twente
Lees ook
Zo koos Enschede de locatie van het asielzoekerscentrum (en dit gaat er vanaf nu gebeuren)

Toch maakt SP-fractieleider Piet van Ek zich zorgen, nu hij door een ex-medewerker van Kooy Isolatie is benaderd. "Deze ex-medewerker gaf aan dat het heel normaal was bij Kooy dat er op het eigen terrein kuilen werden gegraven en dat daar dan onder andere asbest en andere giftige materialen in de grond werden gedumpt", aldus Van Ek eerder deze week in het vragenuurtje van de gemeenteraad.

Aanvullend onderzoek

Van Ek wilde van het college weten of zij op de hoogte is van de aard van de bodemvervuiling en of de gemeente er iets aan gaat doen. Uit de signalen die hij heeft ontvangen maakt hij op dat het om grootschaligere dump gaat. "Het gaat niet om een paar kruiwagens", aldus Van Ek. "Misschien is het mogelijk om via een meldpunt anonieme tipgevers de exacte plek te kunnen laten aanwijzen."

“Het COA moet bij de aanvraag van de vergunning aantonen dat de kwaliteit van de bodem past bij het gebruik. Wij zullen daar op toezien”

Volgens wethouder Harmjan Vedder is de gemeente op basis van bodemonderzoek in 2018 al op de hoogte van verontreiniging. "Dat beeld past bij wat we vaker zien bij een industrieterrein", zegt Vedder. Het onderzoek van destijds geeft volgens hem aanleiding genoeg voor aanvullend onderzoek en een saneringsplan. "Het COA moet bij de aanvraag van de vergunning aantonen dat de kwaliteit van de bodem past bij het gebruik. Wij zullen daar op toezien."

Het COA draait als gebruiker van het terrein op voor de kosten die bij onderzoeken en eventuele sanering gemoeid zijn. PVV-fractieleider Hidde Heutink wilde weten of de vervuilde grond tot de aanwijzing van een andere azc-locatie zou kunnen leiden, maar daarvan is volgens wethouder Vedder geen sprake. "Door eerder onderzoek en de bedrijvigheid die er plaatshad hebben we al een redelijk beeld van de vervuiling."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.