Verkeer
Stuur appje
Zoek

‘Als ijsbaan verdwijnt, staat voortbestaan achttien Twentse clubs op de tocht’

IJsbaan Twente is voorlopig gered door een financiële injectie van de gemeente Enschede, maar de Twentse ijsclubs blijven alert. Er is immers maar één accommodatie voor ijssport in de hele regio. Twee Hengelose betrokkenen laten in de maandelijkse 1Twente-talkshow Hengeloos Peil weten de vinger aan de pols te houden, ‘want achttien regionale verenigingen hebben geen alternatief voor echt ijs’.

Donkere wolken

Bob Groenewoud, voorzitter van de Hengelose IJsclub (HIJC), en Luc Vinkenvleugel, lid van de projectgroep Behoud IJssport Twente, zijn in de eerste plaats blij dat de donkere wolken die boven de Enschedese hal hingen nu zijn verdwenen. Groenewoud: “Onze leden maakten zich grote zorgen en het werkte verlammend op de dingen die je als club wilt organiseren. Daarbij vertoonde het ledenbestand (zo'n 400, red.) al een aantal jaren een dalende lijn. Bestaande leden stopten ermee, onder meer vanwege hun leeftijd, en nieuwe aanwas was er nauwelijks. Eerst door corona en later vanwege het dreigende faillissement.”

“Onze leden maakten zich grote zorgen en het werkte verlammend op de dingen die je als club wilt organiseren.”

Zomermaanden

Na het afhaken van exploitant PCH Group dit voorjaar en het lopende eenjarige contract van Optisport is vanaf 2024 de gemeente Enschede zelf eigenaar van de hal. Enschede gaat de accommodatie extra subsidiëren onder voorwaarde dat de ijsbaan wordt verduurzaamd en dat er wordt nagedacht over invulling in de zomermaanden. Daarbij krijgt Enschede hulp van de gebruikers van de hal.

Behoud IJssport Twente

Hengeloër Luc Vinkenvleugel, ook lid van de HIJC, stond aan de wieg van de projectgroep Behoud IJssport Twente (BIJT): “We wilden iets doen, in elk geval niet stilzitten. Ik ben een petitie begonnen en anderen waren al aan het kijken naar verduurzamende maatregelen. Gerard Kemkers van TalentNED heeft ons samengebracht.” Voormalig topschaatser Kemkers is gebaat bij het openblijven van de ijsbaan als directeur van een in Enschede gevestigde opleidingsploeg voor talentvolle regionale schaatsers en fietsers.

“De ijssport staat onder druk in Twente. De verenigingen zijn afhankelijk van de ijsbaan. Geen ijsbaan betekent simpelweg geen ijssport.”

'Naar Deventer? Da's geen optie'

Waarom heeft de projectgroep het over ‘ijssport’ en niet over ‘ijsbaan’? Vinkenvleugel: “De ijssport staat onder druk in Twente. De verenigingen zijn afhankelijk van de ijsbaan. Geen ijsbaan betekent simpelweg geen ijssport. We hebben het niet alleen over de toppers in de dop, maar ook over recreanten. En niet alleen over langebaanschaatsers, maar ook over ijshockeyers, ijsdansers en shorttrackers. Kortom, achttien regionale verenigingen hebben geen alternatief voor echt ijs als deze hal sluit.” Uitwijken naar de dichtstbijzijnde banen in Deventer of Nijmegen is geen optie, want die zitten vol en de afstand is te groot voor de gemiddelde recreant, legt Vinkenvleugel uit.

Ijsbaan Enschede
Lees ook
Enschede houdt ijsbaan zelfstandig in de benen en probeert nog wat geld los te peuteren in de regio

Energiescan

Binnen de BIJT zijn vier subgroepen actief. Die houden zich bezig met energiegebruik, sponsoring, marketing en de relatie met de omliggende gemeenten. Vinkenvleugel zit in de eerste subgroep: "Wij hebben gekeken naar de energierekening. Wat kan er nu al bespaard worden en met welke investeringen kan de hal energieneutraal gemaakt worden? Een extern bureau had in opdracht van de gemeente al een globale scan gemaakt, maar wij hebben een veel gedetailleerder beeld geschetst. Waarom?” Hij lacht: "Omdat we er zelf rechtstreeks belang bij hebben dat de hal openblijft.”

“We willen kosten verlagen door energie te besparen, op andere manieren energie op te wekken en door meer inkomsten te genereren. Dat kan via sponsoring, door commerciële zomeractiviteiten in de hal en door structureel geld op te halen bij omliggende gemeenten.”

icon_main_info_white_glyph

Schaatsgerelateerde activiteiten

Dat het de PCH Group niet lukte genoeg inkomsten uit de hal te halen, komt mede doordat Enschede het voorheen niet toestond dat er andere dan ‘schaatsgerelateerde activiteiten’ in de hal gehouden werden; Enschede vond het belangrijk dat ook het omliggende gebied ontwikkeld werd. Rommelmarkten werden voorheen gehouden in de naastgelegen evenementenhal, maar sinds de regels zijn aangepast kan dit nu ook op de ijsbaan.

Ruim 5.500 handtekeningen

De door de BIJT gestartte petitie werd ruim 5.500 keer ondertekend. De petitioneurs gingen vervolgens bij verschillende gemeenten langs en kregen overal de handen op elkaar, maar daar bleef het bij. Voor deze winter hebben verschillende gemeenten, waaronder Hengelo, dat 80.000 euro overmaakt, de portemonnee getrokken, maar structurele financiering is lastig.“Toch hopen we duidelijk gemaakt te hebben dat het niet alleen om een ijsbaan in Enschede gaat, maar ook om achttien in de regio gevestigde clubs, waarvan het voortbestaan op het spel staat”, aldus Bob Groenewoud, naast voorzitter van de HIJC, ook vader van de talentvolle schaatster Jade Groenewoud, die sinds dit jaar uitkomt voor Team IKO.

Ijsbaan Enschede
Lees ook
Voorzitter Hengelose IJsclub: 'Twentse gemeenten investeren niet in ijsbaan als visie ontbreekt'

Twents Topsportfonds

Er wordt al jaren gesproken over het gezamenlijk bekostigen van de Twentse topsportlocaties, maar er is volgens de mannen een groot verschil tussen de ijsbaan en het FBK-stadion in Hengelo, zwembad Het Ravijn in Nijverdal en de IISPA-hal in Almelo: “Er is maar één ijsbaan, terwijl er ook op andere plekken in Twente aan atletiek, zwemmen of turnen op breedtesportniveau gedaan kan worden.”

Een Twents Topsportfonds zou een optie kunnen zijn. Van daaruit zouden al deze accommodaties bekostigd kunnen worden. Vinkenvleugel: “De Enschedese sportwethouder Niels van den Berg gaat dat bespreken met z'n Twentse collega's. Maar uiteindelijk moet worden ingezien dat IJsbaan Twente een status aparte verdient.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.