Verkeer
Stuur appje
Zoek

‘Werkgevers, laat het diplomadenken varen’

Stel je werkt in de horeca of de evenementenbranche, maar je baan staat op de tocht door de coronacrisis of misschien ben je je baan al kwijt? Dan kon het wel eens verstandig zijn om uit te kijken naar werk in een andere branche. De installatietechniek, de zorg, de ict? Bij Saxion hebben ze met FastSwitch een concept ontwikkeld, dat inspeelt op die vraag. Lyan Wagenmans vertelde er woensdag 14 oktober over in 1Twente Vandaag: “We spelen met FastSwitch in op een mismatch op de arbeidsmarkt.”

Met FastSwitch biedt Saxion samen met een groot aantal partners op het gebied van onderwijs en arbeidsmarkt maatwerk aan werkgever en werkzoekende. Wagenmans: “De behoefte aan omscholing is enorm groot. Het groeiende aantal deeltijdstudenten dat zich bij Saxion meldt voor een opleidingstraject, spreekt voor zich. Maar een volledige, meerjarige studie bij een carrièreswitch duurt voor zowel werknemer als werkgever nu vaak te lang.”

Door corona is de urgentie nu nog groter. Wagenmans noemt een voorbeeld: “Iemand die haar halve leven bij een bank in het verzekeringswezen had gewerkt, wilde zich laten omscholen tot welzijnswerker bij een sociaal wijkteam. Ze wilde daarvoor de deeltijdopleiding social work volgen bij Saxion, maar tijdens de opleiding moest ze al wel in de praktijk werkzaam zijn. Een werkgever wilde haar echter niet aannemen, omdat ze eerst een diploma moest hebben. Dan bevind je je dus in een regelrechte patstelling.”

““We spelen met FastSwitch in op een mismatch op de arbeidsmarkt””

FastSwitch werd in het leven geroepen voor mensen die snel naar werk in een andere branche geleid willen worden. De ‘lastige beroepen’ anno 2020 bevinden zich in de horeca en de evenementenbranche en al langer is het lastig werk te vinden op het administratieve vlak. Veel vraag is er juist op het gebied van ict, zorg en techniek.

Wagenmans wil diploma’s overigens absoluut niet tot ‘waardeloos’ verklaren. Lachend: “Dat zou mijn werkgever Saxion natuurlijk ook niet willen, maar je kunt er wel voor zorgen dat je je makkelijker kunt bewegen binnen je diploma.” Leg meer nadruk op de skills, in plaats van op de cijfertjes, wil de arbeidsmarktexpert maar zeggen.

Wagenmans roept zowel werkgevers als werknemers op om zich te melden met hun zoekvraag: “FastSwitch is nieuw, maar tegelijk maakt het onderdeel uit van een trend op de arbeidsmarkt die al langer gaande is: Een Leven Lang Ontwikkelen. Daarmee willen wij als opleidingsinstituut zowel de werkgever als de werknemer bedienen.”ners korte onderwijstrajecten op maat. Enerzijds om die carrièreswitch voor medewerkers op korte termijn mogelijk te maken; anderzijds om organisaties vooruit te helpen. Flexibel en vraaggestuurd deeltijdonderwijs wordt zo een laagdrempelige katalysator voor arbeidsmobiliteit én leidt tot behoud van medewerkers en kennis voor de regio.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.