Verkeer
Stuur appje
Zoek

Elke woensdag ontbijt op het Alma College in Almelo: 'Veel leerlingen kunnen thuis niet ontbijten'

181123 schoolontbijt
De ontbijttafel op het Alma College
Beeld: Mark Tukker

Voordat je naar werk of school gaat, even ontbijten. Klinkt heel vanzelfsprekend maar is het voor veel mensen niet. Dat merkte docent Mark Tukker ook bij zijn leerlingen op het Alma College in Almelo. Daarom introduceerde hij een schoolontbijt. “Veel kinderen kunnen niet ontbijten thuis, maar het is zo belangrijk om wel te doen.”

Tukker is docent Horeca, Bakkerij en Recreatie en daarnaast ook coördinator gezondheid op het Alma College. De docent houdt zich met verschillende gezondheidsthema's bezig op de school, en voeding is een van die thema’s. “Ik kwam erachter dat veel leerlingen ‘s ochtends niet ontbijten”, vertelt Tukker. “De redenen daarvoor zijn heel uiteenlopend.”

“Ik zie soms zakken chips en blikjes energy in de ochtend”

Redenen

Volgens Tukker is er een groot deel van de leerlingen die ‘s ochtends niet ontbijten en hebben ze daar allemaal verschillende redenen voor. “Veel kinderen kunnen helaas gewoon niet ontbijten thuis, omdat ouders het niet breed hebben.” De docent betreurt dat. “Ik zie ook veel leerlingen waarbij de ouders het wel goed hebben, maar daar wordt ‘s ochtends ook niet ontbeten. Die leerlingen kennen het gezellige en sociale van een ontbijt ook niet. Ik zie soms zakken chips en blikjes energy in de ochtend.”

Veranderingen

Dat kon niet langer volgens de docent van de Almelose school. “Er moest wat veranderen en ik vond dat we daar zo snel mogelijk mee moesten beginnen. Dus sinds de herfstvakantie hebben we elke woensdag van 08.15 tot 09.00 een schoolontbijt voor leerlingen die daar behoefte aan hebben.” Tukker klinkt trots wanneer hij over het ontbijt begint.

Mentoren van het Alma College hebben het schoolontbijt als bespreekpunt in de mentoruren en hopen hiermee het ontbijt ook te stimuleren. “Goed ontbijten heeft ook invloed op de werkprestaties”, vertelt Tukker.

Gezelligheid

De docent is erg enthousiast over het schoolontbijt en het begint een succes te worden. Elke woensdag schuiven er zo’n 70 tot 100 leerlingen aan voor een boterham. “Ik kan alleen maar zeggen dat het prachtig is. Veel leerlingen komen voor de gezelligheid, maar er zitten er ook een paar tussen die thuis niet kunnen ontbijten.” Tukker merkt dat de sfeer aan de ontbijttafel goed is. “Kinderen zijn echt met elkaar in gesprek. Dat heeft er ook mee te maken dat we smartphone vrij zijn. Niemand is verplicht om te komen, maar toch komen er veel kinderen omdat ze het gezellig en fijn vinden om met elkaar in gesprek te zijn. Dat doet me goed.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.