Verkeer
Stuur appje
Zoek

Kick Out Zwarte Piet over afblazen intocht Enter: "Jammer dat kinderen inclusief sinterklaasfeest is ontnomen"

Sinterklaas zwartepiet strooigoed pepernoten chocoladeletter
Beeld: Twente FM

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) vindt het jammer dat kinderen in Enter 'de mogelijkheid is ontnomen op een inclusief Sinterklaasfeest'. Dat zegt woordvoerder Jerry Afriyie van KOZP in reactie op het besluit van het organisatiecomité in Enter om de intocht af te blazen. In Enter lopen roetveegpieten mee bij de intocht maar de organisatie wilde niet ingaan op aanvullende eisen van KOZP met betrekking tot het uiterlijk van Zwarte Piet. Een gemiste kans vindt Afriyie. "Een beetje racisme bestaat niet."

Het organiserende comité had een convenant moeten tekenen waardoor het zich committeerde aan de door KOZP gestelde richtlijnen voor de pieten. Dat komt neer op pieten zonder lippenstift en oorringen en een aangepaste haardracht. Geen pruik dus of mogelijke aanpassingen in de kleur van de pruik.

Wiens verantwoordelijkheid?

Afriyie vindt het verkeerd dat de gemeente in een persbericht stelt dat de intocht is afgelast omdat acties van KOZP tijdens de intocht niet uitgesloten waren. "Als ze bang zijn voor de reactie van inwoners die een eigen richting kiezen, moeten ze dàt zeggen", aldus Afriyie. "Er wordt gecommuniceerd dat wij het onveilig maken", stelt de woordvoerder van KOZP. "Wij maken gebruik van het wettelijk vastgelegde recht om te demonstreren", stelt hij. "Tegen iets dat volgens de wet niet mag: racisme." Dat doet KOZP volgens hem altijd geweldloos.

"Wij doen niks fout. Het lijkt nu alsof wij voor een onveilige situatie zorgen, maar het is al onveilig als niet alle kinderen onbezorgd mee kunnen doen."

Dertien jaar geleden begon Kick Out Zwarte Piet met actievoeren tegen het gebruik van traditionele zwarte pieten bij sinterklaasintochten. Sindsdien lopen op heel veel plaatsen in Nederland roetveegpieten naast Sinterklaas in plaats van helemaal zwart geschminkte pieten.

Sinterklaas Zwarte Piet
Lees ook
Geen Sinterklaasintocht in Enter

Ook in Enter was die stap al gemaakt. De extra maatregelen van KOZP waren voor de organisatie in Enter duidelijk (nog) een stap te ver. Kan het ook zijn dat Afriyie en zijn KOZP op dit moment te veel vragen? Dat mensen er nog niet aan toe zijn? "Waarom moeten wij geduld hebben?", vraagt Afriyie. "Dit kan niet wachten."

Het is alles of niets voor KOZP. "Een beetje racisme bestaat niet." En dan is KOZP wat hem betreft nog heel voorzichtig in zijn aanpak. Afriyie wijst naar de boeren om uit te leggen wat er gebeurt als witte Nederlanders iets willen bereiken in dit land. "Dan blokkeren ze met trekkers de snelwegen.

"Terug naar het convenant dat KOZP ondertekend wilde hebben door de organisatie van de sinterklaasintocht in Enter. "Wij zien dat roetveegpiet wordt omarmd, maar in het convenant staan alle oplossingen, zodat niemand wordt uitgesloten. Wij willen dat organisaties zoveel mogelijk afstand nemen van Zwarte Piet. Dat kun je niet een beetje doen."

Afriyie sluit niet uit dat KOZP de komende tijd opnieuw in contact treedt met het organisatiecomité in Enter. "We hebben de afgelopen tijd contact met elkaar gehad en als zij er voor open staan dan blijft dat contact."

icon_main_info_white_glyph

Kamervragen BVNL

Het afblazen van de intocht in Enter, maar ook in Rijswijk, is aanleiding voor politieke partij BVNL voor het stellen van Kamervragen. Lijsttrekker Van Haga wil onder meer van demissionair ministers van Binnenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie weten of KOZP en Extinction Rebellion subsidie krijgen. "Zo ja, moet dat niet meteen stoppen, daar deze clubs namelijk keer op keer onze samenleving ontwrichten?" Hij wil ook van de ministers weten wat zij ervan vinden van dat KOZP 'de oer-Hollandse sinterklaastraditie om zeep helpt'. En of de ministers bereid zijn om deze traditie te beschermen.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.