Verkeer
Stuur appje
Zoek

Kick Out Zwarte Piet kondigt protest aan in Enter

Piet
Beeld: rtvnot

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) voert op 25 november in Enter actie tegen het meelopen van zwarte pieten tijdens de intocht in die plaats. De actiegroep voert de komende weken in vier plaatsen actie. Dat gebeurt ook in plaatsen in de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant.

Vorige week werd bekend dat KOZP dit jaar samenwerkt met de klimaatactivisten van Extinction Rebellion. Ze stuurden een brief aan enkele tientallen gemeenten waarin ze opriepen te stoppen met Zwarte Piet bij de intocht. De actiegroepen kondigden toen al aan dat gemeenten die geen gehoor geven aan de eis, moeten "vrezen voor vreedzame, burgerlijk ongehoorzame acties".

Roetveegpieten

Volgens KOZP-voorman Jerry Afriyie hebben meerdere gemeenten contact opgenomen met de actiegroep naar aanleiding van de brief. Hoeveel het er precies zijn, wil hij nog niet zeggen. Sommige gemeenten hebben volgens Afriyie gezegd dat ze overgaan op roetveegpieten. "Dat zijn we nu aan het checken."

KOZP wil dat Zwarte Piet definitief verdwijnt in het jaar waarin ons land stilstaat bij het einde van de slavernij 150 jaar geleden. "Voorafgaand aan het herdenkingsjaar hebben de regering en de koning excuses aangeboden voor deze misdaad tegen de menselijkheid. Dit is echter betekenisloos zolang we niets doen aan de dagelijkse stereotyperingen van zwarte Nederlanders en het wijdverspreide antizwart racisme in de samenleving. Daarom eisen we dat Zwarte Piet wordt afgeschaft tijdens dit herdenkingsjaar."

De organisatie van de Sinterklaasintocht in Enter wilde eerder vandaag niet reageren op de aangekondigde actie van KOZP. Aan Entersnieuws heeft het organiserende Jong Nederland inmiddels laten weten dat Sinterklaas dit jaar wordt vergezeld door roetveegpieten die lichter van kleur zijn dan hun collega's van vorig jaar. Dit is naar tevredenheid van KOZP die hierdoor volgens Enters Nieuws afziet van de aangekondigde actie in Enter.

Vorige week besloot het organiserende comité van de Sinterklaasintocht in Albergen geen zwarte pieten meer mee te laten lopen tijdens de intocht in het dorp. Albergen was ook een shortlist geplaatst door KOZP met nog twee andere plaatsen. KOZP overwoog te gaan demonstreren in Albergen tegen Zwarte Piet.

Na spoedoverleg besloot de organisatie van de intocht in Albergen alleen nog maar roetveegpieten in te zetten. "We willen het zo goed mogelijk aanpakken", zei de woordvoerder van de organisatie destijds, waarmee in feite gezwicht werd voor de dreiging van KOZP. "Wij willen geen protest. We gaan het in een andere vorm doen."

icon_main_info_white_glyph

Lees ook

Geen Zwarte Pieten bij intocht in Albergen omdat KOZP dreigt met demonstratie

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.