Verkeer
Stuur appje
Zoek

'Zolang er geen vrede in Europa is, blijven wij Hengelo Heroes herhalen'

De muziektheatervoorstelling Hengelo Heroes gaat op herhaling. De reden? Omdat het dit voorjaar met achthonderd bezoekers en tientallen deelnemers een groot succes was én omdat er nog altijd onrust en oorlog aan de grenzen van Europa is. Afgelopen voorjaar waren de Nederlandse Aprilmei-stakingen van 1943 het thema, volgend voorjaar vormen drie Europese volksopstanden in de jaren vijftig de rode draad.

Vrede en vrijheid

De bedenker van Hengelo Heroes Antek Olszanowski en Jeannette Lodeweges, voorzitter van der organiserende stichting Bernhards Ontmoeting - in het dagelijks leven ook nog eens levenspartners - waren donderdag 16 november te gast in 1Twente Vandaag: "De ondertitel luidt dit keer 'Vrede en vrijheid'", vertelt Olszanowski. "Het is meer dan actueel dat we die zaken koesteren en dat we ons realiseren hoe moeilijk het is om vrede en vrijheid in stand te houden en dat je te allen tijde voor democratie moet knokken."

“Ik zat naast een vrouw die de oorlog had meegemaakt. Ik heb haar wel zes keer moeten troosten.”

Berlijn, Poznan en Boedapest

Olszanowski: "In de tweede editie van Hengelo Heroes wandelen we vanaf 1943 de oorlog uit richting Berlijn, waar in 1953 extreem gevochten wordt tegen de communistische overheersing en dat gaat later in 1956 verder in het Poolse Poznan. Datzelfde jaar slaat de vonk over naar Boedapest. Het gaat steeds om de strijd van het volk tegen het regime. Dat is de rode draad van deze voorstelling, waaraan wederom tal van Twentenaren, scholieren van ROC van Twente en Hengelose verenigingen meewerken."

icon_main_info_white_glyph

April-meistakingen

De eerste editie van 'Hengelo Heroes' besteedt aandacht aan de April-meistakingen. Het was dit jaar tachtig jaar geleden dat werknemers van Stork in Hengelo het werk neerlegden als teken van verzet tegen de gedwongen arbeidsinzet door de Duitsers. Op 29 april 1943 gingen de drieduizend Storkianen in staking en als een olievlek verspreidde die staking zich razendsnel uit over heel Nederland. Het zorgde voor een kentering in de oorlog

'Kijk naar ons eigen land'

Al die opstanden liggen volgens Olszanowski en Lodeweges ten grondslag aan het ontstaan van Europa: "Na de capitulatie van Duitsland was er in de bevrijde landen een gevoel van: dit willen we nooit weer. Geen holocaust meer, geen oorlog, maar vrede en economische voorspoed. En het werkte: sinds Europa bestaat, hebben we geen oorlog meer. Maar kijk je naar de Balkan, waar landen zich niet of later aansloten, daar ging het in de jaren negentig verschrikkelijk mis. En nu zie je het gebeuren in Oekraïne. En kijk naar ons eigen land, waar sommige partijen de geloofwaardigheid van de overheid en de politiek in twijfel trekken."

230401 Hengelo Heroes STILL 1 TWENTE
Lees ook
Hengelo Heroes statement tegen individualisering: 'Je kunt alleen verzet bieden als je het samen doet'

Betrokken jeugd

De makers vinden het prachtig om te zien hoe de jeugd zich betrokken voelt: "Ze doen niet mee omdat het moet van school, maar omdat ze het graag willen. Ze leren naar het verleden te kijken. Dat is belangrijk: je moet het verleden kennen om de toekomst te kunnen duiden. Dat wetende kun je de toekomst al min of meer uittekenen."

Uitverkocht

Jeannette Lodeweges over de twee voorstellingen afgelopen voorjaar: "We hadden één avond georganiseerd, maar die was binnen no time uitverkocht. Ook die tweede voorstelling raakte uitverkocht. In totaal 800 mensen zagen het stuk. Ik zat naast een vrouw die de oorlog had meegemaakt. Het was zo indringend voor haar. Ik heb haar wel zes keer moeten troosten."

icon_main_info_white_glyph

Wie doen er mee?

Aan de voorstelling werken onder meer mee het Koninklijk Hengelo's Mannenkoor, vocaal vrouwenensemble Miscellaneous, Koorschool Lambertus, tal van solisten en vijf verschillende ROC van Twente-opleidingen. Dirigente Kimmy Reef heeft de muzikale leiding

Onrustig in de wereld

Op de vraag of met deze tweede editie van Hengelo Heroes langzamerhand een traditie ontstaat, hoeven de twee niet lang na te denken: "Dat zou heel goed kunnen. We hebben in elk geval het voornemen elk jaar een muziektheaterproductie te maken. Zeker zolang het onrustig blijft in de wereld."

Drie keer zal 'Hengelo Heroes, vrede en vrijheid' worden opgevoerd: op dinsdag 12, woensdag 13 en donderdag 14 maart 2024. Kaarten zijn nu al verkrijgbaar via de website van Schouwburg Hengelo.

230400 hengelo heroes FOTO Irma Bruggeman
Het koor tijdens Hengelo Heroes begin dit jaar
Beeld: Irma Bruggeman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.