Verkeer
Stuur appje
Zoek

Defecte ledverlichting Boekelosebrug in Hengelo begin volgend jaar in oude glorie hersteld

20221119 boekelosebrug IMG 2448 emile urban
De defecte ledverlichting van de Boekelosebrug wordt begin volgend jaar in oude glorie hersteld
Beeld: Emile Urban

De defecte verlichting in de railing van de Boekelosebrug wordt begin volgend jaar in ere hersteld. Dit laat de gemeente weten op vragen van 1Twente. Voor het zover is worden de ledlampjes allemaal verwisseld voor afdekdopjes, zodat het er voor het oog wat netter uitziet.

Al in oktober 2020, een jaar na de oplevering van de brug, ontstonden de eerste problemen met de 662 ledlampjes. Delen van de verlichting zijn sindsdien uitgevallen en ook blijkt de hars rondom de lampjes gevoelig voor weersinvloeden, waardoor deze verkleuren. Het college van burgemeester en wethouders liet in 2021 al weten dat de lampen per sectie vervangen moesten worden en dat het kan voorkomen dat enkele lampen gedurende langere tijd niet branden.

Ledlampjes

In 2022 zouden er deelreparaties uitgevoerd worden, maar in november van dat jaar bleek het probleem met de ledverlichting nog steeds niet verholpen. Volgens de gemeente was er toen echter geen sprake van defecte ledlampjes: "Als een lampje niet brandt, ligt dit meestal aan een zwak dali-signaal, waardoor een driver, waarop steeds zes lampjes zijn aangesloten, niet het juiste commando krijgt. Tijdens het volgende bezoek wordt hiernaar gekeken. De leverancier gaat een versterker plaatsen om het signaal te versterken," zei de gemeente eind vorig jaar.

Zonnepanelen

Vervangen van de lampjes bleek door allerlei factoren echter lastiger dan gedacht. De zonnepanelen in het wegdek, die de lampen van stroom moesten voorzien, waren ook nog eens ernstig versleten en lieten zelfs los. Ook leveren de panelen niet genoeg energie op. De 662 lampjes van de brug verbruiken jaarlijks 3.000 KWh, maar de zonnepanelen bleken echter maar 900 kWh opgebracht te hebben. “Soms moeten we bij dit soort pilots constateren dat het resultaat achterblijft op de verwachting”, concludeerde het college vorig jaar in de brief aan de gemeenteraad. De zonnepanelen zijn afgelopen jaar uit het wegdek gehaald en vervangen door asfalt.

“Soms moeten we bij dit soort pilots constateren dat het resultaat achterblijft op de verwachting”

Kunsthars

En dan was er nog de verkleuring van de hars van de ledlampen. Een oplossing daarvoor lag in het verschiet: Er zou volgens de gemeente een proef worden gedaan met harsen van een andere fabrikant om te zien of dat een goed resultaat zou geven. “Het probleem van vertroebeling of verkleuring van de hars komt echter pas na enkele maanden naar voren nadat het lampje op de brug geplaatst is. Aangezien de bruggenbouwer ons slechts twintig stuks extra kopjes heeft gegeven duurt het proces van vervangen lang.” De gemeente gaf overigens ook toe dat door personele onderbezetting op de afdeling, die verantwoordelijk was voor het onderhoud, zaken helaas zijn blijven liggen.

Onderhoud

De Boekelosebrug is na de bouw in 2019 overgedragen aan Rijkswaterstaat, die formeel eigenaar is. Afgesproken tussen de verschillende partijen is wie het onderhoud doet. De gemeente is alleen verantwoordelijk voor het onderhoud aan de verlichting, de zonnepanelen, de markering, de bebording en de geleiderail.

Als het gaat om de ledverlichting dan was er in 2022 nog geen onderhoudscontract voor de brug. “Afgesproken is dat eerst alle storingen en oneffenheden worden verholpen en dat daarna een onderhoudscontract opgesteld wordt”, zei de gemeente vorig jaar.

Het is door de gemeente niet bekend gemaakt wat de kosten zijn van het vervangen van de ledlampjes van de Boekelosebrug en of dit nog onder de garantie van de leverancier valt. Er zou zeven jaar garantie zitten op onderdelen van de brug op mogelijke fabricagefouten. Na de oplevering van de brug in 2019 is er ook al eens een nieuwe antisliplaag op de zonnepanelen aangebracht die in het wegdek zaten.

20221119 boekelosebrug IMG 2486 emile urban
Lees ook
Defecte ledverlichting en versleten zonnepanelen blijven Hengelose miljoenenbrug parten spelen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.