Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Gevaarlijke situatie dreigt door loslatende zonnepanelen op Boekelosebrug in Hengelo

IMG 5061 boekelosebrug loslatende zonnepanelen
Een groot stuk van een zonnepaneel in het asfalt laat los en zorgt voor een gevaarlijke situatie. Het losgelaten deel ligt aan de kant van de weg.
Beeld: 1Twente

Loslatende zonnepanelen in het wegdek van de Boekelosebrug zorgen voor een gevaarlijke situatie. Een groot stuk van zo'n zestig bij veertig centimeter is al afgebroken en ligt aan de kant van de weg. Een tweede deel dat nog deels vastzit aan het wegdek, steekt omhoog. Motorrijders rijdend vanuit het centrum richting de Diamantstraat wordt geadviseerd om alert te zijn op de brug.

In november vorig jaar liet de gemeente Hengelo weten dat de zonnepanelen in het wegdek van de Boekelosebrug op korte termijn weggehaald zouden worden. Dat is tot op heden nog niet gebeurd. De zonnepanelen waren toen al ernstig versleten. Ook waren er op meerdere plekken al kleinere stukjes afgebroken. Na een inspectie door de gemeente werd de conclusie getrokken dat er op dat moment geen gevaar voor de verkeersveiligheid was. "Er is wel besloten om de panelen weg te halen om dit gevaar in de toekomst te voorkomen," aldus het college in november.

  • IMG 5077 boekelosebrug loslatende zonnepanelen
    Een losgelaten stuk van een zonnepaneel ligt aan de zijkant van de weg
    Beeld: 1Twente
  • IMG 5081 boekelosebrug loslatende zonnpanelen
    Een losgelaten stuk van een zonnepaneel ligt aan de zijkant van de weg
    Beeld: 1Twente

Status verwijdering

De gemeente zei woensdagochtend de situatie op de Boekelosebrug uiterst serieus te nemen. "We gaan polshoogte nemen en de situatie bekijken om te zien wat we kunnen én moeten doen," zegt een woordvoerder. De losse onderdelen zijn woensdagmiddag inmiddels verwijderd. Er zijn ook waarschuwingsborden geplaatst die verkeersdeelnemers wijzen op een stukje slecht wegdek. "De onveilige situatie is daarmee verholpen, al het nodige is nu gedaan."

Door het loslaten van grotere delen van de zonnepanelen met mogelijke risico's voor de weggebruikers, is de urgentie inmiddels wel duidelijk bij de gemeente. Dat het stuk met zonnepanelen tot op heden nog niet is verwijderd en vervangen door asfalt komt met name door personeelstekort en werkdruk op de verantwoordelijke afdeling, geeft de gemeente toe. "Het heeft langer geduurd dan nodig is en dat is zeker niet netjes, maar we gaan het nu zo snel mogelijk aanpakken."

Innovatie

De zonnepanelen in het asfalt van de Boekelosebrug moesten de ledlampjes in de railing van de nieuwe Boekelosebrug van stroom voorzien. In de praktijk bleek de techniek niet goed te werken. De panelen wekten vanaf de opening van de brug al niet genoeg energie op. "Soms moeten we bij dit soort pilots constateren dat het resultaat achterblijft op de verwachting”, zei de gemeente Hengelo vorig jaar.

20221119 boekelosebrug IMG 2472 emile urban
Lees ook
Hengelo gaat versleten zonnepanelen uit wegdek Boekelosebrug halen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.