Verkeer
Stuur appje
Zoek

Niet-functionerende zonnepanelen Boekelosebrug volledig weggehaald

Brug asfalt 1twente boekelosebrug
De zonnepanelen in het wegdek waren een innovatief onderdeel van de brug, maar leverden uiteindelijk minder op dan verwacht.
Beeld: 1Twente

De laatste restanten van de zonnepanelen in het wegdek van de Boekelosebrug in Hengelo zijn verwijderd. Een wegenbouwbedrijf heeft de laatste restanten van de zonnepanelen weggehaald en het baanvak opnieuw geasfalteerd. De zonnepanelen in het wegdek waren een innovatief onderdeel van de brug, maar leverden uiteindelijk minder op dan verwacht.

Panelen

De Boekelosebrug was maandagochtend een tijd afgesloten voor het verkeer. De laatste overgebleven restanten van de wegdek-zonnepanelen en bekabeling zijn weggehaald. Er is een nieuw stuk asfalt gelegd over het baanvak waar de panelen lagen.

icon_main_info_white_glyph

Boekelosebrug

De brug werd in 2019 geopend door toenmalig wethouder Mariska ten Heuw. De nieuwe brug werd op spectaculaire wijze naar de plek tussen het bedrijventerrein en Hart van Zuid getransporteerd. In de brugleuning zijn 664 led-lampjes geïntegreerd, en de brug werd omschreven als een van de eerste 'nul-op-de-meterbruggen' van Nederland. Om de verlichting van energie te voorzien, werd er een strook met zonnepanelen in het wegdek gelegd.

Problemen

Al snel ontstonden er problemen met de zonnepanelen; de anti-slipcoating liet op meerdere plekken los. Ook werden de zonnepanelen erg vuil door het verkeer dat over de panelen reed. Toenmalig raadslid Leo Janssen stelde destijds meerdere keren vraagtekens bij de zonnepanelen.

20221119 boekelosebrug IMG 2472 emile urban
Lees ook
Hengelo gaat versleten zonnepanelen uit wegdek Boekelosebrug halen

Pilot

Het college van burgemeester en wethouders besloot eind vorig jaar de panelen weg te halen. De zonnepanelen begonnen los te laten, waardoor er mogelijk gevaarlijke situaties konden ontstaan. Ook leverden de zonnepanelen minder energie op dan eerder werd gedacht. "Soms moeten we bij dit soort pilots constateren dat het resultaat achterblijft bij de verwachting," zei de gemeente Hengelo destijds in een brief aan de gemeenteraad.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.