Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Gefrustreerde Enschedese horecaondernemer: ‘We krijgen non-stop het deksel op onze neus’

“Er zit me veel dwars, ik snap het niet meer. We zijn inmiddels het middelpunt geworden van een politiek spelletje en niet het middelpunt van coronabesmettingen.” Dat zijn de eerste woorden van een emotionele post die Bardot-eigenares Marjon Hobbelink dinsdag op Facebook zette. De Enschedese horecaondernemer is boos. Boos op het kabinet en het ontbreken van goede argumenten.

Dat er strengere maatregelen gaan komen, wist Hobbelink wel. Maar dat zij en haar man en duizenden horecaondernemers zo in de steek worden gelaten, kwam toch wel hard binnen. Haar betoog ontstond uit frustratie. “Het is de spanning die in je zit”, vertelt ze in 1Twente Vandaag. “Nonstop zijn we bezig met ons personeel, het navolgen van maatregelen en het goed neerzetten van de gasten. We zijn aan het inkakken.”

Haar post werd inmiddels al meer dan 230 keer gedeeld en kreeg rond 80 reacties. Hobbelink maakt duidelijk dat ze met haar woorden niemand wil kwetsen, maar wel een duidelijk signaal wil afgeven. “Ik heb het ook niet geschreven om zielig te zijn. Het gaat richting de overheid. Want we hebben geen perspectief. We krijgen nonstop een deksel op de neus.”

Volgens Hobbelink zijn de besluiten van de overheid willekeurig. Zij wil dat et kabinet een onderscheid maakt tussen cafés en restaurants, omdat er volgens haar een verschil ligt. “Het is een totaal ander vak. De overheid heeft het met name over jongeren. Maar jongeren gaan niet naar een restaurant. Daar hebben ze geen geld voor.”

De overheid daarentegen zegt dat de besmettingen via de horeca lopen en juist daar de gevaarlijke clusters ontstaan. Deze opvatting deelt Hobbelink niet. Zij mist de transparantie over deze cijfers en de eenduidigheid. “In plaats van dat we meer ruimte krijgen, moeten we helemaal dicht. Hoe leuk zou het zijn als elke stad een eigen meldpunt krijgt waar je afspraken over jouw zaak kunt maken?”, draagt de ondernemer aan. “Geef ons 50 miljoen en een team van dertig mensen en we maken een plan. Het is me namelijk een raadsel wat ze daar doen.”

De frustratie zit volgens Hobbelink niet alleen in de kromme regelgeving, maar ook in het testbeleid. “Het duurt te lang. Wanneer je als ondernemer vier dagen moet wachten op een uitslag, doe je misschien geen test. Ik heb het gevoel dat er een stelletje amateurs aan het werk is”, zegt de gefrustreerde horecaondernemer.

Maar voor nu moet haar zaak voor de komende vier weken dicht. “Dat redden we nog wel. Maar er komt geen extra steunpakket. Wel een compensatie naar mate van het omzetverlies. Maar dat betekent dat er nog best wat eigen geld geïnvesteerd moet worden. En over vier weken weer open gaan? Ik ben bang dat dit niet gaat gebeuren… .”

Restaurant bardot binnen
Bar & Restaurant Bardot aan de Langestraat in Enschede.
Beeld: Bar & Restaurant Bardot
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.