Verkeer
Stuur appje
Zoek

Raadswerkgroep komt met advies: hoe nu verder met het Hengelose afval?

Hoe om te gaan met het afvalprobleem? De Hengelose raadswerkgroep kwam een aantal weken geleden met een lijst van aanbevelingen. Bij Hengeloos Peil ging lid van de raadswerkgroep en VVD-raadslid Sander Jansen in debat met Lokaal Hengelo-raadslid Glenn Dedecker. "Soms moet je beslissingen nemen die een beetje pijn doen", zegt raadslid Jansen.

'Angel die steeds prikt'

Dat er problemen zijn met het Hengelose afval is niets nieuws: al jaren eindigt driekwart van het plasticafval uit Twente in de verbrandingsoven bij Twence. Het is dan ook al jaren een punt van discussie binnen de politiek: "Afval is een angel die ons nog steeds prikt in de raad," zegt Jansen. Eind vorig jaar werd er een raadswerkgroep in het leven geroepen om oplossingen te zoeken.

Raadswerkgroep

De raadswerkgroep heeft als doel om als raad met aanbevelingen te komen, buiten het college om. Waar de VVD samen met BurgerBelangen en de PVV in de raadswerkgroep zaten, koos Lokaal Hengelo ervoor om niet mee te werken aan de raadswerkgroep. Volgens Dedecker wordt er niet verder gekeken dan bronscheiding: "In de raadswerkgroep is niet gesproken over nascheiding. Op deze manier is het vooral oude wijn in nieuwe zakken", zegt Lokaal Hengelo-raadslid Dedecker.

20230922 Plasticcontainer verzamelcontainer pmd Enschede
Lees ook
Twents plasticafval vaak afgekeurd, Hengelo denkt aan het verwijderen van verzamelcontainers

'Weg met de grote oranje containers'

Eén van de oplossingen, volgens de raadsgroep, is het verwijderen van bovengrondse verzamelcontainers voor verpakkingen en papier. De milieupleintjes blijven wel bestaan. Het idee is dat verpakkingen bij hoogbouw straks weer wekelijks worden opgehaald met doorzichtige zakken, omdat dit de kwaliteit zou verbeteren. De papierinzameling bij hoogbouw blijft met dozen, voor de laagbouw wordt de invoering van een blauwe afvalcontainer voorgesteld. In andere gemeenten, zoals Enschede, bestaat die container al.

icon_main_info_white_glyph

Bronscheiding en nascheiding

Momenteel staat bronscheiding centraal in Twente. Dat betekent dat inwoners zelf het plastic scheiden, terwijl bij nascheiding het pmd-afval pas bij de afvalverwerker wordt gescheiden van het restafval.

'Nascheiding niet haalbaar'

Volgens Jansen zijn de uitkomsten van het raadsonderzoek de enige mogelijkheden: "Wat wij in dit plan hebben beschreven, is het enige wat op dit moment mogelijk is." Volgens VVD'er Jansen is nascheiden op dit moment niet haalbaar: "In de raad is geen meerderheid voor nascheiden en daarnaast is er bij Twence weinig wil om nascheiding in te voeren." Lokaal Hengelo komt bij de volgende raadsvergadering met een motie om nascheiden weer bespreekbaar te maken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.