Verkeer
Stuur appje
Zoek

Christian Kuitert uit Enschede bezingt onbegrip tussen stad en provincie om verbinding te brengen

Hij wil met zijn nieuwe single een brug slaan tussen zijn ‘melkboervrienden’ en ‘havermelkpubliek’. Enschedese Amsterdammer Christian Kuitert ziet het onbegrip tussen de stad en de provincie met eigen ogen. De singer-songwriter besloot er het nummer 'Nooit meer weg' over te maken. Hij zingt vanuit het perspectief van de boer en treedt ermee op in de Randstad. "Om te verbinden."

De zanger is geboren in Enschede en woont in Amsterdam. “Ik ken de beide werelden van de stad en de provincie. Die werelden begrijpen elkaar niet zo goed.” Christian Kuitert hoopt met zijn nieuwe single de tegenstelling tussen stad en land bespreekbaar te maken. Het nummer gaat over de ergernissen van een boer, het onbegrip vanuit grote steden voor zijn vak en de tegenzin om het land van zijn opa achter te laten.

“Ik geef me niet over, ik geef niet op, ik houd altijd hoop en als het anders loopt, loop ik voorop”

De single kwam uit op 20 oktober en is de eerste van zijn nieuwe EP. Volgens Christian een actueel nummer. “De verkiezingen komen er weer aan en de inhoud van dit nummer is relevant aan een veelbesproken politiek thema, namelijk: boeren die zich niet begrepen voelen.”

Melkboervrienden en havermelkpubliek

Omdat Christian zelf ook opgegroeid is tussen de kalfjes – zoals hij in zijn nummer zingt – heeft hij Nooit meer weg geschreven vanuit het perspectief van een boer. “Ik hoop een klein steentje bij te dragen door dit nummer te verspreiden. Ik wil het spelen op veelal Randstedelijke culturele evenementen. Dan komen die twee werelden, mijn melkboervrienden op het platteland en mijn havermelkpubliek in Amsterdam, misschien ietsjes dichter bij elkaar.”

“D’r is storm op komst, ach laat maar waaien, dikke pech, ik ga hier nooit meer weg”

Die maatschappelijke betrokkenheid zit vaker in zijn gemaakte muziek. “Niet altijd hoor, maar ik vind het wel belangrijk dat er een boodschap in de nummers zit. Dat de tekst bestaat uit meerdere lagen”, licht de woordkunstenaar toe. “Dat is een constante factor, maar soms is het wat politieker dan andere keren.”

Fluisterrock, badkamerblues en probeerpop

Met een mix van Nederlandstalige ‘fluisterrock, badkamerblues en probeerpop’ wil singer-songwriter Christian Kuitert verhalen vertellen met een boodschap. De Enschedeër speelt met woorden en maakt teksten met af en toe een knipoog. Met inspiratiebronnen als De Dijk, Spinvis en Bob Dylan is het voor hem belangrijk om te variëren in muziek. “Ik wil niet alleen maar één specifieke sound hebben, maar verschillende tempo’s en geluiden gebruiken.”

“Hier leer je snel, de aarde geeft en neemt, zo gaat het spel”

Christian speelde in 1Twente Vandaag zijn nieuwste single 'Nooit meer weg' en gaf later nog een toegift met zijn nummer 'Land!' dat binnenkort uitkomt:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.