Enschede
Video

Anita is een maand rookvrij: 'Ik ga niet meer roken. Punt.'

Doe je mee aan Steptember, dan loop je de hele maand 10.000 stappen per dag. In Movember laten mannen hun moustache staan. Maar wellicht geven mensen zichzelf in oktober de grootste uitdaging. In Stoptober stoppen mensen namelijk met roken. Anita Schilling is zo iemand. Na 51 jaar wil ze stoppen met roken. 1Twente volgde haar meer dan vier weken.

Anita Schilling Ernst Bergboer
Anita Schilling in de studio van 1Twente. © Ernst Bergboer

Week 5: Succesvolle Stoptober

Een maand later is Anita officieel rookvrij. Stoptober heeft haar geholpen om na 51 jaar te stoppen met roken. Ze heeft het einde van de maand succesvol bereikt. “Natuurlijk is het mij gelukt”, zegt ze trots. “Ik blijf gewoon stoppen. Ik ga niet meer roken. Punt.”

Anita probeerde al eerder te stoppen. Ze hield het een keer zelfs zes maanden vol. Naast het zweten en trillen, kwamen zelfs nachtmerries voorbij. Maar een klassieke ‘cold turkey’ werkte toch het beste. “Gewoon in één keer zonder hulpmiddelen stoppen”, vertelt Anita.

Verleiding

Inmiddels is Anita zelfs zo ver dat ze bijna geen trek meer in een sigaret heeft en het ook niets meer met haar doet als iemand in de buurt rookt. “Maar dat snaaien was wel moeilijk. Inmiddels is dat ook minder, maar ik was wel drie kilo aangekomen”, bekent Anita.

Week 4: Anita houdt vol

Ook na bijna vier weken rookvrij te zijn, houdt Anita vol. “Het gaat wel goed. Het wordt minder dat ik echt trek heb. Af en toe nog”, vertelt zij in 1Twente Vandaag. Dankzij de hulp van vrienden en 1Twente is het voor de ex-roker makkelijker om ook na ‘Stoptober’ niet meer te beginnen.

Week 3: Hoe gaat het met Anita?

Maar Anita blijft gemotiveerd. Twee weken later, medio oktober, is de Enschedese nog steeds rookvrij. Verslaggever Niels Veurink bezocht haar en nam een kijkje.

Week 2: Een update van Anita

1Twente gaat Schilling de komende weken volgen. Op vrijdag van de tweede week van oktober ging het wat minder met de ex-roker.

Week 1: Blij met telefoontje van 1Twente

“Ik rookte wel 30 sigaretten per dag”, vertelt de Enschedese in 1Twente Vandaag. Dit schrikbarende getal hield Anita 51 jaar vol, wat dus betekent dat ze rond de 550.000 sigaretten heeft gerookt in die tijd. “Ik probeer al zo vaak te stoppen, maar dat gaat dan vier dagen goed, daarna begin ik weer”, aldus Schilling. Gelukkig zette 1Twente een post op Facebook:

Blij was ze wel met het telefoontje ’s ochtends van de redactie met de vraag of 1Twente haar mag volgen: “Ik had de neiging om vandaag weer een pakje te halen’’.

Verslaving

Zelf heeft Schilling heel veel last gehad van het stoppen en was ze ook bekend met de bijwerkingen. Ze werd benauwd, begon te zweten, te trillen, en had veel nachtmerries: “Je droomt dan bijvoorbeeld over roken en een sigaret die steeds groter wordt. Die dromen waren verschrikkelijk.” Om de bijwerkingen aan te kunnen, zoekt ze veel steun op verschillende forums voor mensen die gestopt zijn met roken. Anita put daar zelf heel veel kennis en geluk uit: “Ik wil het graag opnieuw proberen, en jullie motiveren me wel”, sluit de Enschedese af.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.