Enschede
Video

Hoe gaat het nu met gestopte roker Anita?

Doe je mee aan Steptember, dan loop je de hele maand 10.000 stappen per dag. In Movember laten mannen hun moustache staan. Maar wellicht geven mensen zichzelf in oktober de grootste uitdaging. In Stoptober stoppen mensen namelijk met roken. Anita Schilling is zo iemand. Na 51 jaar wil ze stoppen met roken. 1Twente volgt haar.

“Ik rookte wel 30 sigaretten per dag”, vertelt de Enschedese in 1Twente Vandaag. Dit schrikbarende getal hield Anita 51 jaar vol, wat dus betekent dat ze rond de 550.000 sigaretten heeft gerookt in die tijd. “Ik probeer al zo vaak te stoppen, maar dat gaat dan vier dagen goed, daarna begin ik weer”, aldus Schilling. Gelukkig zette 1Twente een post op Facebook:

OPROEP | Ben of ken jij iemand die meedoet met Stoptober? Graag volgen wij een stopper in zijn struggle naar een rookvrij bestaan. Zie het als een extra stok achter de deur 🙃 Interesse? Laat het ons weten! 🙌

Geplaatst door 1Twente Enschede op Donderdag 1 oktober 2020

Blij was ze wel met het telefoontje ’s ochtends van de redactie met de vraag of 1Twente haar mag volgen: “Ik had de neiging om vandaag weer een pakje te halen’’.

Verslaving

Zelf heeft Schilling heel veel last gehad van het stoppen en was ze ook bekend met de bijwerkingen. Ze werd benauwd, begon te zweten, te trillen, en had veel nachtmerries: “Je droomt dan bijvoorbeeld over roken en een sigaret die steeds groter wordt. Die dromen waren verschrikkelijk.” Om de bijwerkingen aan te kunnen, zoekt ze veel steun op verschillende forums voor mensen die gestopt zijn met roken. Anita put daar zelf heel veel kennis en geluk uit: “Ik wil het graag opnieuw proberen, en jullie motiveren me wel”, sluit de Enschedese af.

Week 2: een update van Anita

1Twente gaat Schilling de komende weken volgen. Op vrijdag van de tweede week van oktober ging het minder met de ex-roker.

Week 3: Hoe gaat het met Anita?

Maar Anita blijft gemotiveerd. Twee weken later, medio oktober, is de Enschedese nog steeds rookvrij. Verslaggever Niels Veurink bezocht haar en nam een kijkje.