Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Reeks van maatregelen tegen overlast in Enschede: camera’s, gebiedsverbod en paaltjes

Hattlerplaza robinhilberink
Afgelopen voorjaar, na de lockdown, nam de overlast rondom de Hattelerplaza hand over hand toe
Beeld: Robin Hilberink

Er komen camera’s en permanente paaltjes rondom het parkje de Hattelerplaza in het Zwering. Ook krijgen enkele jongeren een gebiedsverbod. Met deze maatregelen wil de gemeente definitief een einde maken aan de overlast op deze plek.

Het terrein achter de twee scholen aan de Gerard Terborghstraat groeide begin dit jaar uit tot een serieus probleemgebied. Elke avond hingen er grote groepen jongeren, op piekavonden 100 tot zelfs 120 man sterk. „Ze kwamen niet alleen uit Enschede maar ook uit Hengelo en uit Duitsland”, schetst wijkregisseur Pieter Jan Roetenberg.

De jongeren richtten vernielingen aan bij de scholen, deden hun behoefte bij buurtbewoners in de tuin, er was sprake van drugshandel en intimidatie. Ook zouden er loverboys op de loer liggen. „Ik zou mijn dochter daar vooral niet ’s avonds naartoe laten gaan”, onderstreept wethouder Jurgen van Houdt.

De overlast liep dit voorjaar zo uit de hand dat de gemeente genoodzaakt was het terrein rond de scholen De Triangel en het Palet af te zetten met hekken. Dat gaf direct verlichting voor omwonenden, waarna ad hoc besloten werd de hekken te laten staan. Intussen werd er gewerkt aan een breed actieplan om de problemen voorgoed de kop in te drukken.

Inmiddels is in samenwerking met alle betrokkenen, waaronder de wijk en de scholen, een heel blik aan maatregelen opengetrokken. Zo heeft de politie enkele onruststokers thuis opgezocht om met de ouders in gesprek te gaan en minstens één van hen heeft een gebiedsverbod gekregen. Mogelijk volgen er meer. „We weten precies wie het zijn, we hebben ze allemaal in beeld”, aldus Van Houdt. De hekken bij de scholen worden vervangen door permanente paaltjes.

Sinds die hekken er staan, is nog maar er één melding van overlast geweest. Tot nu toe lijkt het probleem zich ook niet naar elders te verplaatsen. „Er is sprake van een klein groepje dat nu bij de bibliotheek aan de Meindert Hobbemastraat in het portiek hangt en er is een groep van ongeveer tien jongeren die naar het Bruggertpark gaat, maar dat is weinig vergeleken bij wat het was”, zegt Roetenberg.

De komende maanden wordt verder gewerkt aan het verbeteren van de omgeving. Intussen is er al flink gesnoeid en er worden op korte termijn camera’s opgehangen. Beide scholen hebben daarvoor toestemming gegeven. „Verder willen we proberen om er andere doelgroepen naartoe te krijgen”, zegt Roetenberg. „Het is een prachtig terrein, je kunt er van alles doen. Denk aan een bootcampgroep, of een jeu-de-boulesbaan.”

Je kunt allerlei maatregelen bedenken waarbij je het terrein aanpast met palen, hekken, camera’s en meer, maar uiteindelijk is het toch ook een kwestie van fatsoen, meent wethouder Van Houdt. „Het gaat er uiteindelijk ook om: hoe voeden we onze kinderen op, hoe leren we ze hoe je omgaat met de spullen van anderen.” Dat is ook de reden van de huisbezoeken.

Met ouders praten werkt soms wel en soms niet. „De ouders zijn eigenlijk in twee categorieën in te delen”, zegt Roetenberg. „De ene helft is heel verbaasd en dan komen die kinderen er ook niet meer, de andere helft ziet het probleem niet en die kinderen staan er een dag later gewoon weer. Er zijn zelfs ouders die hun kinderen er met de auto naartoe brachten.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.