Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

‘We zijn de grip kwijt’: Twentse coronacijfers volgen landelijke lijn

CORONA UPDATE 8 OKTOBER
Samantha Dinsbach van de GGD Twente.
Beeld: Coen Krukkert

Het gaat niet goed met de Twentse coronacijfers. Dat geven de Veiligheidsregio Twente en de GGD in een wekelijks persgesprek aan. Twente volgt zelfs de landelijke trend. De afgelopen week werden er meer dan 1000 besmettingen geconstateerd. Sander Schelberg, plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Twente, roept voorzitters van clubs en eigenaren van winkels op hun leden en bezoekers actief op hun gedrag aan te spreken.

“We raken de grip op het virus kwijt”, laat Samantha Dinsbach, directeur publieke gezondheid van de GGD donderdagmiddag weten. “De besmettingen lopen op dit moment zo snel op dat we geen goed bron-en contactonderzoek meer kunnen uitvoeren.” Op dit moment ligt de focus daarom op de kwetsbare mensen, de zorg en mensen boven de 70. Het testen staat daarom nu centraal en heeft prioriteit.

“De situatie is al ernstig”, geeft Schelberg aan. “Echter is het 5 voor 12. Als we op deze manier doorgaan, krijgen we sneller dan we denken de status ‘ernstig’.” Op dit moment zijn er in Twente ongeveer 144 besmettingen op de 100.000 inwoners in één week en vanaf 150 besmettingen bereikt een regio de status ernstig.

Nederland heeft drie risiconiveaus: waakzaam, zorgelijk en ernstig. Zodra de status ernstig is bereikt, verwacht de Veiligheidsregio Twente dat er vanuit de overheid verdere maatregelen getroffen gaan worden.

Waar de cijfers in het land stijgen, vallen de ziekenhuisopnames op dit moment nog mee, laat Dinsbach weten. In totaal liggen er zo’n 15 mensen in de twee ziekenhuizen in Twente. “Maar dat gaat zeker meer worden, dat weten we bijna zeker”, voorspelt de directeur. “Dan gaat de druk op de zorg weer toenemen.”

Met een nieuw slachtoffer op donderdagmiddag ligt de teller nu op vier doden in Twente. “Het waren allemaal mensen op leeftijd met onderliggende klachten”, zo Dinsbach.

Om niet in de ernstige situatie terecht te komen, roept plaatsvervangend voorzitter Schelberg voorzitters van clubs en verenigingen, voorgangers van kerken en eigenaren van supermarkten en andere winkels op hun leden en klanten actief op hun gedrag aan te spreken. “We hebben met z’n allen afgesproken dat we gaan proberen zo veel mogelijk een mondkapje te dragen. Managers van supermarkten mogen hun klanten zeker wel vragen een mondkapje te dragen of alleen de winkel te betreden.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.