Verkeer
Stuur appje
Zoek

Potje met geld voor versterking Hengelose cultuurclubs na corona is nu leeg

Kampvuur muziek hengelo Frank Meijer
Frank Meijer kreeg een bijdrage om zijn leerlingen samen te kunnen laten musiceren.
Beeld: Frank Meijer

Van Broedplaats Oogst tot de Stichting KamaK en van de Stichting Oyfo tot de Drumfanfare Hengelo: zesentwintig Hengelose culturele organisaties hebben met succes een beroep gedaan op een bijdrage uit de subsidieregeling 'Versterking en Vernieuwing lokale culturele sector in post-coronatijd 2023-2024'. Er was in totaal 232.200 euro beschikbaar. Het geld is nu op.

Acht ton

Dankzij een steunpakket van het Rijk heeft gemeente Hengelo de culturele sector kunnen helpen om nieuwe activiteiten op te zetten of bestaande activiteiten van een boost te voorzien. In dat potje zat in eerste instatie ruim acht ton. In het eerste coronajaar ging een groot deel al op aan steun aan verenigingen. De nu verdeelde 232.200 euro was nog resterend.

“We hadden een ongelofelijke opkomst van blije kids!”

15.000 euro per aanvraag

Een beoordelingscommissie heeft dat geld nu verdeeld, met een maximum van 15.000 euro per aanvraag. Een aantal aanvragers heeft het geld zelfs al ingezet. Wendy Leerkotte van Praktijk voor Coaching & Creativiteit bood Hengelose kinderen gratis workshops aan: "Het was een groot succes. We hadden een ongelofelijke opkomst van blije kids."

230520 BAM2023 Brainpower Frank Wes
Lees ook
Hengelose oppositie verbijsterd: 'Geld bestemd voor cultuur behoort naar cultuur te gaan'

Bezwaar

Overigens laakten oppositiepartijen GroenLinks, SP, ProHengelo, Lokaal Hengelo en Hengelose Burgers de aanloop naar deze uitdeelactie. Ze dienden tijdens een raadsvergadering in mei zelfs een bezwaarmakend amendement in. Er zat namelijk 90.000 euro méér in kas dan de nu verdeelde 232.200 euro: zo'n 60.000 euro ging op aan de tijdelijke inhuur van een ambtenaar die het geld heeft helpen verdelen en 30.000 euro was bestemd voor het maatschappelijk gebruik van de Stadhuishal 'om niet'.

Indiener van het amendement Agnes Booijink van GroenLinks had met name grote moeite met de inzet van die 'verdeelambtenaar'. Tot diens takenpakket behoorde ook de verdeling van geld uit de regeling 'Hengeloos Energiefonds voor Maatschappelijke Organisaties' (HEMO). Daarin zat een bedrag van 120.000 euro om verenigingen te helpen die kopje onder dreigen te gaan vanwege hun hoge energierekening. Booijink destijds: "Dat geld is echter ook bestemd voor sportclubs, welzijnsorganisaties en kerken. Dat financiële middelen bestemd voor cultuur ook ingezet kunnen worden voor bijvoorbeeld sport, daar zakt mij de broek van af."

icon_main_info_white_glyph

Zesentwintig bijdrages

Dit zijn de organisaties die een bijdrage hebben gekregen:

Stichting 074 PK / Möllerwerf
Stichting Bernhards Ontmoeting
Broedplaats Oogst
Stichting KamaK
Twents Jeugd Symfonie Orkest
PVCC (Praktijk voor Coaching en Creativiteit)
Muziekvereniging Concordia Hengelo
Bibliotheek Hengelo
Stichting Oald Hengel
Stichting Oyfo
Stichting In Wording
Muziekvereniging Armonia
KHM Eendracht-Excelsior
Stichting Kamermuziek Hengelo
Drumfanfare Hengelo
Gitaarschool Frank Meijer
TCOV Concertkoor Twente
Stichting Aanstaan
OPUS '94
Vliegende Stoel
AmaZing Hengelo ladies choir
Stichting Hengelo Leest
Accordeonvereniging Animato
Kamerkoor Arte Vocale
Stichting Schilderkunst Overijssel
Stichting Faces, I See Faces

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.