Verkeer
Stuur appje
Zoek

Aan straat parkeren in Enschede kost straks 3,70 euro per uur, maar alléén in de binnenstad

20230907 Parkeerzones gemeente Enschede kaart
Beeld: Gemeente Enschede

Overzichtelijker worden de parkeertarieven in Enschede er volgend jaar niet op. Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor dat het straks 3,70 euro kost om je auto een uur lang aan straat te parkeren. Maar dan alléén in de directe omgeving van de binnenstad. In andere parkeerzones blijven de huidige tarieven (3,30 euro per uur) gehandhaafd en in de gemeentelijke parkeergarages geldt weer een ander regime.

De verhoging van 40 cent per uur in de straattarieven geldt in de praktijk alleen voor zone 1. Dat is, zoals in de afbeelding hierboven met rode lijnen aangegeven, grofweg het gebied rondom de binnenstad, inclusief de spoorzone en woonbuurt Tattersall. Tegelijkertijd worden in hetzelfde gebied avondtarieven ingevoerd. Dat betekent dat straatparkeren in zone 1 met ingang van het nieuwe jaar elke dag tussen 9.00 en 23.00 uur 3,70 euro per uur kost.

Boete wel hoger

De wijzigingen worden niet doorgevoerd in de parkeergebieden in zone 2 t/m 8. Simpel gezegd blijft het uurtarief buiten de binnenstad gehandhaafd op 3,30 euro. Ook geldt hier geen avondtarief. Dus wie zijn auto na 19.00 uur bijvoorbeeld bij de Jozefkerk aan de Oldenzaalsestraat parkeert, hoeft niet te betalen.

20230907 Stadhuis Enschede parkeerzone betaald parkeren
Lees ook
Parkeerbeleid in Enschede op de schop: grotere parkeerzone, langer betalen en controle met scanauto

In tegenstelling tot sommige parkeertarieven, gaan de bedragen van parkeerboetes overal in de stad omhoog. Wie nu vergeet of verzuimt te betalen loopt risico op een parkeerbon van 72,90 euro. Vanaf 2024 wordt de boete maximaal verhoogd naar 76,70 euro.

Lage avondtarieven in garages

Belangrijke motivatie achter het verhogen van de parkeertarieven is het ontmoedigen van straatparkeren rondom de binnenstad. Volgens het college is dit om bewoners de ruimte te geven om in de buurt van hun woning te parkeren. De dagtarieven in de parkeergarages worden gehandhaafd op 3,20 euro per uur, zodat het voor binnenstadbezoekers aantrekkelijker is om daar te parkeren.

20231009 Piet van Ek Karel van der Leij stadhuis raadsvergadering Wilco Louwes
Lees ook
Raadslid de gang op gestuurd, maar hij krijgt zijn zin: stemming over parkeerbeleid Enschede uitgesteld

Maar het wordt nog iets ingewikkelder: in de gemeentelijke garages gaan de avondtarieven juist omlaag. De bedoeling is dat parkeren in bijvoorbeeld de Van Heekgarage vanaf 2024 na 19.00 uur 's avonds 1 euro per uur kost, met een maximum van 5 euro. Voorlopig, want de lokale VVD stelt binnenkort in de gemeenteraad voor om het maximumtarief op 3 euro te houden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.