Verkeer
Stuur appje
Zoek

Grenslandshow Almelose kleindiervereniging in teken van eeuwfeest: wie heeft de mooiste?

231031 grendslandshow kleindiervereniging apkv het oosten
Beeld: APKV Het Oosten

Na honderd jaar tonen Almelose kleindierhouders nog steeds met trots hun konijnen en sierduiven tijdens de regionale Grenslandshow. Dit keer blijven de kippen wegens vogelgriepdreiging noodgedwongen thuis.

Kleindiervereniging APKV Het Oosten uit Almelo heeft een bijzonder weekend voor de boeg. Naast een nieuwe editie van de Grenslandshow viert de vereniging ook haar 100ste verjaardag. Vele konijnen- en duivenrassen komen samen voor de tweejaarlijkse keuring in manege de Vjenneruiters in Vriezenveen.

Voorbereiding

In de manage staan tientallen houten bakken met kooien opgesteld. “De plek is belangrijk voor het welzijn van het dier”, vertelt Tom van den Berg, penningmeester van de kleindiervereniging. “In een manege is de temperatuur perfect. Daarnaast is het ook belangrijk dat het dier zich goed kan bewegen in de kooi. Deze zijn dan ook ingericht met stro en houtsnippers.” Op donderdag, de dag voor de keuring, arriveren de deelnemers om hun kleindieren in te kooien.

De keuring

De vrijdag staat in het teken van de keuring zelf. Ingehuurde keurmeesters zijn aanwezig om de verschillende konijnen- en duivenrassen te beoordelen. Dit gebeurt achter gesloten deuren. De dieren worden gekeurd op basis van een rasbeschrijving. Hierin staat de geschikte norm van bijvoorbeeld het gewicht, lengte en vacht. Volgens de kleindierverening is conditie het belangrijkste keuringspunt.

  • 231031 grenslandshow apkv het oosten 1
    Beeld: APKV Het Oosten
  • 231031 grenslandshow apkv het oosten 4
    Beeld: APKV Het Oosten
  • 231031 grenslandshow apkv het oosten 3
    Beeld: APKV Het Oosten

Voorselectie

De Grenslandshow kent geen voorselectie. “Om mee te mogen doen aan de keuring moet je wel lid zijn van een vereniging en voldoen aan een aantal eisen”, legt Van den Berg uit. “Zo moet het dier ingeënt zijn tegen RHD, ook wel Rabbit Haemorrhagic Disease genoemd. Dit is zeer besmettelijke ziekte onder de konijnenrassen. Daarnaast is een tatoeage verplicht. Konijnen krijgen dan een verenigingsnummer en geboortejaar in het oor.” Met een minimale leeftijd van zestien weken vallen de kleindieren onder klasse C. Dit betekent dat de dieren nog niet onder de volledige keuring vallen, omdat ze nog niet aan alle aspecten voldoen.

100-jarig bestaan

De Grenslandshow wordt dan wel in Vriezenveen gehouden, maar het weerhoudt APKV Het Oosten er niet van om de 100ste verjaardag van de verenging te vieren. “De vertegenwoordiger van het college in Almelo zal tijdens de opening een Stadspenning uitreiken aan de vereniging. Ook schenken wij een gouden medaille aan de grootste kleindierliefhebber van APKV Het Oosten en worden er extra prijzen uitgedeeld aan de leden”, aldus de penningmeester.

icon_main_info_white_glyph

De Grenslandshow

Vrijdagavond 3 november om 19.00 wordt de keuring afgetrapt met een opening. Zaterdag 4 november is de Grenslandshow voor publiek te bezoeken van 10.00 uur tot 16.00 uur bij manege de Vjenneruiters in Vriezenveen (https://www.apkvhetoosten.nl/).

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.