Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Behoud Twents Landschap levert gratis inheems plantmateriaal voor herstel houtwallen in Noordoost Twente

Houtwal Twente
Beeld: L.R. de Man

“Geen bureaucratie, geen vergaderingen, gewoon aan het werk.” Dat werk is het uitdelen van duizenden stuks bomen en struiken om het coulissenlandschap in Twente te herstellen, vertellen Moniek Klister en Chris van Benthem in het radioprogramma Twente wordt Wakker.

Particuliere grondeigenaren kunnen onder bepaalde voorwaarden gratis bosplantsoen verkrijgen bij de stichting Behoud Twents Landschap. “We zijn vorig jaar begonnen met het uitdelen van streekeigen beplanting die vroeger in het Twentse coulisselandschap werd aangeplant in houtwallen”, zegt Van Benthem. Dat zijn hagen en bosjes zoals hazelaar, vlier, krent, beuk, berk, eik, zoete kers, zwarte els, es, meidoorn, sleedoorn, kardinaalsmuts en egelantier.

Verbetering

Dat werd vorig jaar zo’n succes dat ook de komende drie plantseizoenen dit plantmateriaal beschikbaar wordt gesteld. “We kunnen niet alles herstellen, maar we kunnen wel een begin maken met de verbetering van ons coulissenlandschap."

10.000 stuks

“Vorig jaar hebben we 10.000 stuks uitgedeeld, die zijn ook allemaal geplant. We hebben heel enthousiaste deelnemers die hun bijdrage leveren aan het landschap en aan de ecologie. We zijn er blij mee hoe dat project loopt. Geen bureaucratie, geen vergaderingen, maar gewoon aan ’t werk.”

“We willen ons beperken tot wat ik ‘het mooiste deel van Twente’ noem”

Richtlijn

De geleverde planten zijn ongeveer een meter hoog en de grondeigenaren, die de bomen en struiken zelf moeten planten, krijgen er een richtlijn bij.

Noordoost Twente

De gratis bosplantsoenactie wordt alleen gehouden in Noordoost Twente, in de gemeenten Dinkelland, Losser, Oldenzal en Tubbergen. Van Benthem: “Het is voor ons een onmogelijkheid om hier andere Twentse gemeenten bij te nemen. We willen ons beperken tot wat ik ‘het mooiste deel van Twente’ noem.”

“We hopen dit seizoen 15.000 stuks af te kunnen leveren”

10 voetbalvelden

Inmiddels hebben zich 30 deelnemers gemeld, goed voor 10.000 stuks plantmateriaal. “We gaan ervan uit dat de aanmeldingen nog wel een tijdje doorgaan. Het plantseizoen loopt van november tot en met half maart, we hopen dit seizoen 15.000 stuks af te kunnen leveren en het jaar daarop weer 15.000 en het jaar daarop weer 15.000. In totaal 50.000 stuks, goed voor 10 voetbalvelden.”

Aanmelden kan op www.behoudtwentslandschap.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.