Verkeer
Stuur appje
Zoek

Mensen met uitkering in Hengelo, Borne en Haaksbergen tevreden over dienstverlening gemeenten

Foto stadhuis Hengelo Vereijken Chris
Het Hengelose stadhuis.
Beeld: Chris Vereijken / 1Twente

Mensen die een uitkering of ondersteuning krijgen via de Participatiewet of vanuit het minimabeleid zijn over het algemeen tevreden over de dienstverlening, aldus een klanttevredenheidsonderzoek, dat is uitgezet onder inwoners van de samenwerkende gemeenten Hengelo, Borne en Haaksbergen.

Mensen die ondersteuning krijgen via de Participatiewet beoordelen de dienstverlening gemiddeld met een 7,6, terwijl klanten de dienstverlening vanuit het minimabeleid met een 7,7 waarderen. Ongeveer dertien procent van alle respondenten heeft de dienstverlening als onvoldoende beoordeeld. Over het algemeen wordt het contact met de klantmanager als prettig ervaren en mensen zijn positief over de stiptheid van de uitbetalingen.

Onderzoek

Het onderzoek is eind 2022 uitgevoerd door een extern onderzoeksbureau. Inwoners van de drie gemeenten die gebruikmaken van de Participatiewet en/of het minimabeleid kregen een vragenlijst toegestuurd. Van de 2300 aangeschreven klanten van de Participatiewet hebben 389 uiteindelijk de vragenlijst ingevuld. Volgens het onderzoeksbureau betreft dit een representatieve steekproef. Onder mensen die te maken hebben met het minimabeleid zijn 2694 personen benaderd, waarvan 248 de vragenlijst hebben ingevuld.

icon_main_info_white_glyph

Participatiewet en Minimabeleid

De Participatiewet is in 2015 ingevoerd en heeft tot doel de arbeidsparticipatie van mensen te bevorderen. De gemeenten voeren dit beleid uit en verstrekken ook bijstandsuitkeringen aan mensen die (tijdelijk) niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Het minimabeleid omvat een reeks regelingen voor mensen en gezinnen die onder het sociale minimum leven. De gemeenten Hengelo, Haaksbergen en Borne werken samen op het gebied van werk en inkomen.

Maatwerk

Desondanks zijn er volgens het onderzoek verbeterpunten: een deel van de klanten geeft aan dat er meer rekening gehouden moet worden met iemands persoonlijke situatie. "Mijn situatie vraagt om maatwerk en om een goede samenwerking met andere afdelingen van de gemeente, zoals de Wmo, en dat ontbreekt volledig in mijn geval", schrijft een van de respondenten in het onderzoek.

Sommige klanten geven ook aan dat ze het lastig vinden omdat de communicatie via e-mail verloopt. "Ze gaan ervan uit dat je verstand hebt van het gebruik van een pc en het versturen van dingen via e-mail. Dat is niet het geval", schrijft een respondent.

Foto stadhuis Hengelo Vereijken Chris
Lees ook
Hengeloërs klaagden in 2022 iets minder over hun gemeente dan in 2021

Verbeterplan

Naar aanleiding van het onderzoek komen de samenwerkende gemeenten met verbeterpunten in de dienstverlening. In het verbeterplan wordt aangegeven dat er een nieuwe visie zal worden ontwikkeld, waarin maatwerk een grotere rol zal spelen. Ook is er het voornemen om beter te communiceren over de rechten van de klanten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.