Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose plezierdichter Bennie Sieverink: 'Ik was zelfs als boekhouder best creatief'

Bennie Sieverink uit Hengelo was z'n halve leven een naar eigen zeggen 'solide en betrouwbare' boekhouder, maar op 69-jarige leeftijd doet hij vooral nog dingen die hem werkelijk plezier bezorgen. Zoals lezen over geschiedenis en dichten. Twee weken geleden deed de geboren Hasseloër mee aan het jaarlijkse Poëziefestival Gelselaar en tot z'n eigen verbazing bleek hij in het vijfjarig bestaan van het festival het vaakst genomineerd te zijn van alle deelnemers. "Da's toch mooi, dat je zoiets kunt bereiken met iets dat feitelijk overbodig is?"

Prettige overbodigheid

Zo ziet hij gedichten. Als iets van een prettige overbodigheid. "We worden tegenwoordig de hele dag doodgegooid met informatie, waarvan de afzender denkt dat we niet zonder kunnen. Met mijn gedichtjes heb ik die pretentie niet."

Bennie Sieverink schrijft al z'n hele leven. Werk, zowel in het Nedersaksisch als het Nederlands, verscheen in verschillende bundeltjes en komend jaar kun je zijn korte gedichtjes vinden op de jaarlijkse scheurkalender van De Sprekende Ezels, een Vlaams kunstenaarscollectief. "Ik heb gewoon wat ingestuurd en kreeg deze week een kersverse kalender over de post. Blijkt dat 9 van mijn gedichten zijn uitverkoren."

231014 bennie sieverink FOTO AREND J HEIDEMAN
Lees ook
Hengelose dichter Bennie Sieverink valt ook dit jaar in de prijzen op Achterhoeks festival

De Roskam

Schrijven deed hij ook zo'n twintig jaar voor het Twentse weekblad De Roskam: "Dat begon ooit met een wekelijkse column in het dialect. Uiteindelijk vroeg uitgever Han Pape mij of ik het Hengelose nieuws in De Roskam wilde verzorgen." Hij lacht de lach der zelfrelativering: "Ik was er helemaal niet bijzonder goed in en ging ook wel eens de mist in, maar mocht het toch twee decennia doen."

Dat Sieverink in de vijf jaar dat het Poëziefestival Gelselaar bestaat vijf keer genomineerd werd, daarop maakte organisator Arend J. Heideman hem attent: "En Arend, die wel weet hoe je publiciteit genereert, heeft vervolgens een persbericht naar de verschillende Twentse media gestuurd. Vandaar dat ik vervolgens overal mag komen opdraven. En dat terwijl ik niet eens tot de winnaars behoorde."

“Het ene is geld mee te verdienen, het andere niet.”

Driehonderd inzendingen

Sieverink maakt echter graag reclame voor het festival: "Het eerste jaar was het nog heel marginaal, maar anno 2023 waren er maar liefst driehonderd inzendingen. Uit heel Nederland en België. Als je dan bij de tien genomineerden hoort, is dat best knap. Ik doe echter niet mee voor de prijzen of de nominaties. Zo heb ik vorig jaar niet meegedaan, omdat ik niks had liggen dat bij thema van die editie paste. En het kan ook best zijn dat ik volgend jaar om dezelfde reden niet meedoe. Aan de andere kant vervult het me wel met trots als ik zie hoe mensen reageren op m'n voordracht."

Creatieve boekhouder

Over die voordracht gesproken. Hij doet alles uit het hoofd: "Ik vind gewoon dat dat zo hoort. Een dichter met een briefje in de hand, dat vind ik niks. Je spreekt tegen een zaal, niet tegen het papier."

Waarom hij ooit voor het vak van boekhouder koos en zich niet fulltime toelegde op schrijven en dichten? "Het ene is geld mee te verdienen, het andere niet." Was het dichten een vorm van compensatie voor z'n degelijke broodwinning als boekhouder? Hij lacht: "Och, dat weet ik niet. Als boekhouder was ik ook best creatief."

Supermarkt

Om daar direct op te laten volgen: "Dat is natuurlijk een grapje. Ik was solide en betrouwbaar. Nog steeds trouwens. Als ik door de supermarkt loop met zo'n scanapparaat check ik elk product minstens drie keer om zeker te zijn dat ik niks vergeet te scannen. Dat kost me dan weer zoveel tijd, dat ik beter langs de bemande kassa kan gaan."

Bennie sieverink dichter hengelo FOTO FRANKLIN VELDHUIS
"We worden tegenwoordig de hele dag doodgegooid met informatie, waarvan de afzender denkt dat we niet zonder kunnen. Met mijn gedichtjes heb ik die pretentie niet."
Beeld: FRANKLIN VELDHUIS / 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.