Verkeer
Stuur appje
Zoek

Ambassadeurs Henk en Jacques helpen ouderen met OV-vrees de drempel over in Hengelo

Reizen met het openbaar vervoer is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Neem ouderen. Met enige regelmaat gaan daarom zogenoemde 'OV-ambassadeurs' op pad met senioren die het spannend of moeilijk vinden om met het OV te reizen. 1Twente reed mee met twee van die ambassadeurs tussen Hengelo en Enschede.

In- en uitchecken

Jacques Dijkers en Henk de Klerk leren deze vrijdagmorgen drie deelnemers al doende hoe ze kunnen in- en uitchecken met hun OV-chipkaart bij verschillende vervoerders en hoe de kaartautomaat werkt. Ook oefenen ze met het laden van reissaldo en het ophalen van verschillende producten, zoals een keuzedag en meereiskorting.

Schaamte

De drie deelnemers willen niet voor de camera hun verhaal doen. Ambassadeur Henk de Klerk vindt het jammer, maar toont ook begrip: "Daarbij speelt schaamte zeker een rol. Mensen vinden het gek dat ze zoiets eenvoudigs als met het OV reizen niet zelf kunnen. Maar het is er de afgelopen jaren ook beslist niet eenvoudiger op geworden."

“De meeste ouderen weten kennelijk inmiddels wel hoe het werkt.”

Strippenkaart

Toch is er steeds minder animo voor de proefreizen en informatiebijeenkomsten van Ervaar het OV, het platform dat hier de regio het reizen met bus en trein promoot. De Klerk: "De meeste ouderen weten kennelijk inmiddels wel hoe het werkt." Toch heeft dat best even geduurd. In de beginjaren gingen Dijkers en De Klerk wel eens op stap met groepen van 10 tot 15 mensen. Toen de strippenkaart verdween en later de OV-chipkaart zijn intrede deed, moesten mensen opnieuw leren reizen met het OV. Dat ging jonge mensen makkelijker af dan ouderen.

Auto geen optie meer

Een bepaalde groep ouderen blijft interesse houden in de bijspijkersessies van mensen als Henk de Klerk en Jacques Dijkers. Dat zijn mensen die tot voor kort alles met de auto deden, maar door ziekte of ouderdom van zichzelf of hun partner niet meer met de auto kunnen.

Ondanks de afnemende klandizie vinden Dijkers en De Klerk het nog steeds leuk om te doen: "Een OV-ambassadeur is feitelijk niets meer en niets minder dan iemand die enthousiast is over het openbaar vervoer en dat enthousiasme graag met anderen deelt."

icon_main_info_white_glyph

Informatiebijeenkomst

Heb je geen trek in zo'n proefreis, maar wil je wel een keer bijgepraat worden? Dat kan op donderdag 2 november bij KBO/PCOB-locatie 't Schöpke aan de Waarbekenweg 23 in Hengelo. Van 10.00 tot 11.30 uur. Deelname is kosteloos en aanmelden is niet nodig. Info: ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur of bel 038 - 45 40 130.

'In het vervolg kan ik het zelf!'

En dat werkt aanstekelijk, getuige de reactie van de 67-jarige Lucas, die eerder al eens meereed met zo'n proefreis. Hij vat de voordelen kernachtig samen: “Je krijgt veel uitleg op het station en oefening baart kunst. In het vervolg kan ik het zelf!”

Waar ouderen in heel Nederland met korting gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer is het in Oost-Nederland nog mooier, vertelt Henk de Klerk: "In de provincies Overijssel, Gelderland en een groot deel van Flevoland krijg je daar bovenop zelfs extra korting bij het zogenoemde Dalvoordeel Oost-abonnement."

icon_main_info_white_glyph

Ervaar het OV

De provincies Gelderland, Overijssel en Flevoland en de regionale vervoerders Arriva, Blauwnet, Breng, EBS, Keolis, OV Regio IJsselmond, Qarin, RRReis en Transdev hebben de handen ineengeslagen. Via 'Ervaar het OV' bieden ze kortingsacties aan en geven tips om comfortabel met het OV te kunnen reizen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.