Hengelo

Bewoners Kasbah: ‘Gevoel dat Welbions ons weg wil hebben’

De bewoners van de Kasbah zijn vandaag bijgepraat over de plannen die Welbions heeft met hun wijkje. Zoals 1Twente Hengelo begin september al schreef, is Welbions in gesprek met zorginstelling Estinea om in de Kasbah, aan de zijde van de Zwavertsweg, tien wooneenheden met 24-uurs zorg te realiseren op de begane grond. Daar kunnen op termijn vier bovenwoningen bijkomen, maar daarvoor hoeven er geen bewoners te verhuizen, zoals in eerste instantie gevreesd werd.

Kasbah nu
Het aanzicht vanaf de Bazaar nu. © Welbions

Niet gerustgesteld

Dat wil echter niet zeggen dat deze bewoners gerustgesteld zijn. Een van hen reageert op Facebook in niet mis te verstane woorden: “Welbions heeft het in de vandaag verspreide brief over ‘groeimodel’. Dat betekent dat iedereen aan de Bazaar die zich daar niet meer thuis voelt vanwege dit begeleidwonenproject en daarom wil verhuizen automatisch plaats maakt voor een nieuwe zorgwoning. De Kasbah wordt dus hoe langer hoe meer een zorginstelling in plaats van een project voor sociale woningbouw.”

Kasbah straks
Zo kan het er straks uit gaan zien. © Welbions

'Goede ervaringen met Estinea'

In de brief die vandaag onder de bewoners is verspreid, schrijft Welbions: “Voorheen was er overlast op deze plek, dus een nieuwe invulling vinden is belangrijk. De voor de aankoop benodigde toestemming van de Autoriteit Wooncorpaties is er nu, met als voorwaarde dat de nieuwe panden een invulling krijgen met sociale woningen. Een van de denkrichtingen is de bestemming wonen en zorgen, waarbij ook mogelijkheden ontstaan voor meer ontmoeten van buurtbewoners en bewoners van de Kasbah, bijvoorbeeld in de Tempel. […] Wij hebben Estinea benaderd, omdat we goede ervaringen hebben met kleinschalige zorgcomplexen van deze partij.”

icon_main_quote_red_glyph

"De Kasbah wordt hoe langer hoe meer een zorginstelling in plaats van een project voor sociale woningbouw."

Bewoner Kasbah

'Het zijn nog maar ideeën'

De aan de bewoners gerichte brief besluit met: “De plannen die er nu liggen, zijn ideeën. Uiteindelijk beslissen we samen met de gemeente Hengelo welke bestemming de panden aan de Bazaar krijgen. Uw mening vinden we daarbij belangrijk”. Die mening kunnen de bewoners kwijt op een daarvoor bestemd formulier.

In een toelichting bij een serie glimmende artist impressions schrijf Welbions: “Aan de Bazaar zijn in de onderbouw tien wooneenhouden getekend, met op de hoeken de twee woonkamers. Het is wenselijk dat de andere vier wooneenheden in de directe omgeving zitten van de onderbouw, bij voorkeur erboven. […] De huurders die nu in deze woningen wonen, hoeven hun huis niet uit. Als de plannen doorgaan, is het een groeimodel. Wanneer een huurder zelf besluit te verhuizen, dan wordt de woning die vrijkomt, betrokken bij de andere wooneenheden.”

'Wij willen er niks doordrukken'

Namens Welbions laat woordvoerder Kirsten ter Halle weten ‘dat het allemaal slechts ideeën zijn en dat het nog helemaal niet zeker is dat er hier straks zorgwoningen voor Estinea gerealiseerd gaan worden’. Ter Halle: “Het enige wat we vandaag hebben gedaan is de bewoners voorleggen wat onze ideeën zijn. We vinden het belangrijk over alles zo eerlijk en open mogelijk te communiceren. Dat bewoners denken dat wij onze plannen er willen doordrukken is echt hun eigen interpretatie.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.