Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo helpt starters met lening bij aankoop eerste woning

231025 starterslening
Beeld: svn.nl

De gemeente Hengelo wil in 2024 weer een nieuwe ronde startersleningen in het leven roepen. Hiermee wordt het voor mensen die voor het eerst een woning kopen makkelijker. In totaal is er 5.280.000 euro beschikbaar gesteld voor de startersleningen.

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 17 oktober het besluit genomen om vanaf 1 januari 2024 weer startersleningen te verstrekken. De starterslening kan gebruikt worden als een tweede hypotheek voor de aankoop van een nieuwbouw- of bestaande woning. Deze lening kan ook ingezet worden voor het transformeren van een bestaand pand naar een woning.

Voorwaarden

Een starterslening kan alleen ingezet worden bij de aankoop van een eerste woning. In Hengelo is de maximale koop- of aanneemsom voor een starterslening vastgelegd op €330.000. Met de starterslening kan er 20% gefinancierd worden van deze som, met een maximum van €33.000.

Of er gebruik gemaakt kan worden van deze starterslening zal afhangen van het gezamenlijk inkomen van de kopers. Dat mag niet meer zijn dan €70.000 per jaar.

Daarnaast moet het realistisch zijn dat het geleende bedrag uiteindelijk ook weer terugbetaald kan worden. Of dit realistisch is, wordt bepaald door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Het SVn is hierin minder streng dan de reguliere bank; daarom komen starters sneller in aanmerking voor de starterslening.

Wat is een starterslening?

Wanneer een huizenkoper een hypotheek afsluit met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en voldoet aan de voorwaarden die hierboven vermeld staan, is het mogelijk om in aanmerking te komen voor een starterslening. Deze lening is speciaal bedoeld om starters op de woningmarkt meer kansen te bieden om hun eerste woning te kopen en wordt aangeboden door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.