Verkeer
Stuur appje
Zoek

BBB-kandidaat uit Enschede trekt zich terug om nazi-tweets

20230913 Jasper Rekers BBB Enschede Artica eigen foto
Beeld: Artica/eigen foto

Jasper Rekers, nummer dertien op de lijst van de BoerBurgerBeweging (BBB), trekt zich terug als kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen. Het 35-jarige kandidaat-Kamerlid blijkt in de coronacrisis via X meerdere politici uitgemaakt te hebben voor 'kindermishandelaar', 'pharmahoer' en 'van nicht tot nazibitch'. Rekers, tevens docent op Hogeschool Saxion, beheerde het anonieme Twitter-account ruim twee jaar lang.

Rekers heeft zijn excuses aangeboden aan de partij. BBB zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de scheldpartijen en zegt 'erg geschrokken' te zijn van de inhoud van de tweets. In een verklaring op de website neemt de partij afstand van de tweets. "Deze passen totaal niet bij het gedachtengoed van BBB."

Verzet op Links

Het ANP vond negenhonderd Twitterberichten over een tijdsbestek van twee jaar terug, via het twitteraccount Verzet op Links dat eerder op naam van Rekers stond. Via het anonieme account werd toenmalig coronaminister Hugo de Jonge onder meer een 'kinderlokker' en 'PABO-kwakzalver' genoemd. Hij vroeg zich af of de CDA-bewindsman al een 'enkeltje Neurenberg' heeft geboekt, naar het nazitribunaal. De Vlaamse viroloog Marc van Ranst werd vergeleken met nazipropagandist Joseph Goebbels en moordenaar Marc Dutroux.

Donkere periode

Rekers heeft aan BBB laten weten dat de tweets uit een 'donkere periode in zijn leven' komen. "Ik maakte mij ernstige zorgen over de ontwikkelingen in de maatschappij en dat had effect op mijn gemoedstoestand", zegt Rekers tegen persbureau ANP. Hij zegt een deel van de aan hem voorgelegde uitingen te herkennen. Mochten zijn uitlatingen mensen hebben gekwetst, "dan spijt mij dat ten zeerste".

20230913 Jasper Rekers BBB Enschede Artica eigen foto
Lees ook
BBB verrast met Enschedeër hoog op kieslijst Tweede Kamer: 'Er is nuance, daar voel ik me als Tukker bij thuis'

De coronacrisis "heeft ook flinke deuken geslagen in veel levens", zegt de partij daar zelf over tegen ANP. Voor BBB weegt zwaar dat Rekers de partij niet heeft geïnformeerd. Ze respecteert zijn "onvermijdelijke besluit" om zijn eventuele plek in de Kamer niet in te nemen. Met zijn dertiende positie op de lijst, leek voor Rekers volgens de peilingen een zetel binnen handbereik. De Enschedeër wil zelf op dit moment niet reageren en laat het bij de verklaring via het ANP.

Tegen RTV Oost zegt het Saxion, waar Rekers parttime docent Digital Intelligence is, binnenkort met hem in gesprek te gaan. "Een docent heeft een voorbeeldfunctie en wij voelen ons verantwoordelijk naar de studenten", aldus een woordvoerder.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.