Verkeer
Stuur appje
Zoek

BBB verrast met Enschedeër hoog op kieslijst Tweede Kamer: 'Er is nuance, daar voel ik me als Tukker bij thuis'

20230913 Jasper Rekers BBB Enschede Artica eigen foto
Jasper Rekers doet op 22 november een gooi naar een Kamerzetel voor BBB.
Beeld: Artica/eigen foto

Voor mensen in zijn directe omgeving was het vooral de vraag wannéér hij de stap naar de politieke arena zou gaan maken. Maar voor de buitenwereld mag de naam van Jasper Rekers op de voorlopige kandidatenlijst van BBB wel een verrassing worden genoemd. De 35-jarige Enschedeër komt hoog binnen bij de partij die op 22 november voor de tweede keer deelneemt aan de Tweede Kamerverkiezingen.

Rekers bekleedt de dertiende positie op de voorlopige lijst. Een plek die op basis van recente peilingen een grote kans biedt op een zetel in de Tweede Kamer. Oke, peilingen zijn dagkoersen en het aantal BBB-zetels kan afhankelijk zijn van de deelname van Pieter Omtzigt met Nieuw Sociaal Contract (en dan met name van het aantal kieskringen waarin die partij meedoet). Maar al tijden wijst niets erop dat BBB enorm gaat inleveren.

Nuance

Nooit eerder stond Jasper Rekers op een kieslijst, ook niet lokaal of provinciaal. Dus ook niet bij een andere partij. "Twee jaar geleden, in coronatijd, ben ik lid geworden van BBB. Ik heb me daarvoor nooit super overtuigd door een partij gevoeld." Bij de BoerBurgerBeweging is dat anders.

"Ik ben kritisch op wat er landelijk de afgelopen twaalf jaar door het kabinet is gedaan", vervolgt Rekers. "Maar de oppositie in de Kamer is voor mijn gevoel óf heel extreem óf puur door wetenschap en modellen gestuurd. Bij BBB is er nuance, daar voel ik me als Tukker wel bij thuis."

Digitale wereld

En een echte Tukker is Jasper Rekers. Hij groeide op in Enschede, ging er naar school en keerde er na zijn studie en wat buitenlandse avonturen terug. In het dagelijks leven is hij docent (E-commerce en retail) en onderzoeker (lectoraat Digital Intelligence & Business) op het Saxion. En daarnaast zelfstandig ondernemer in de digitale wereld. "Het is heel breed. Ik help bedrijven de digitale mogelijkheden te ontdekken."

“Voor mensen die mij goed kennen is het geen verrassing. Die hebben altijd gezegd dat het wel bij mij zou passen”

Op de website van BBB wordt hij naar voren geschoven als ICT-expert, dat is volgens Rekers veelomvattend. "Als je als bedrijf levensvatbaar wil blijven moet je weten welke technologieën beschikbaar zijn. Dat betekent ook wat voor mensen, hoe de werknemers hun werkzaamheden invullen. Daar help ik bij, van strategie tot oplossing."

Regio vertegenwoordigen

Waarom dan vanuit het niets de stap naar de politiek? "Voor mensen die mij goed kennen is het geen verrassing. Die hebben altijd gezegd dat het wel bij mij zou passen", aldus Rekers. Voor de Enschedeër kwam het moment eind juni na een debat tussen partijleider Caroline van der Plas en Wybren van Haga (BVNL) over het asiel- en migratiebeleid.

Flourish Verkiezingskaart Provinciale Staten 2023 PS23 verkiezingen
Lees ook
Twentse Verkiezingskaart | Zo stemde jouw wijk voor de Provinciale Staten (en zo groot werd BBB)

"Een paar weken later (enkele dagen na de val van het kabinet, red.) ging de selectieprocedure bij BBB open. Toen heb ik direct gesolliciteerd." Hoe dan ook, als Rekers in de Tweede Kamer komt blijft hij in Enschede wonen. "Het gaat om vier dagen in Den Haag. En als je de regio wil vertegenwoordigen, dan moet je hier blijven."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.